С наближаването на лятото, температурите започват да се покачват заедно с желанието ни да изглеждаме добре в летните си дрехи. Знаем, че трябва да коригираме диетата си и да започнем да тренираме редовно, но нещо сякаш не достига, за да превърнем добрите намерения в целенасочени действия, даващи резултати. Е, ако този омагьосан кръг ви е добре познат, не сте сами.

Всички ние имаме нужда от допълнителна мотивация, за да започнем да следваме нов тренировъчен режим. Освен това, повечето от нас не съвсем съзнателно се саботират в желанието си да тренират редовно. Представяме ви 5-те най-популярни оправдания, които спъват намеренията ни да влезем във форма - и защо е време да спрем да се оправдаваме.

1. "Нямам време"

Оправданието, че нямаме достатъчно време за тренировки е едно от най-разпространените. Да, предполагаме, че сте работещи хора и имате много ангажименти, но според фитнес експертите можем да се упражняваме ефективно дори в обедната ни почивка, ако имаме желанието, разбира се!

Освен това, всички ние буквално „губим“ значително количество време в разглеждане на снимки и постове в социалните мрежи, които реално не им носят никакви позитиви.

Как да намерим време за тренировки? На първо място трябва да превърнете грижата за тялото си в приоритет. Истината е, че обикновено намираме време за нещата, които са ни важни.

Направете разчет на времето си и освободете няколко дни в седмицата, в които можете да посещавате любимото си групово или индивидуално занимание. Придържайте се към целта и скоро ще видите резултати.

2. "Мързи ме да тренирам"

Да, това е “сериозно” оправдание, което трудно може да се обори от отсрещната страна. Ако предпочитате да се излежавате пред телевизора с кутия сладолед, просто трябва да се примирите с килограмите си.

Ако искате да стегнете тялото си и да бъдете по-здрави обаче трябва да трансформирате мързела си в мотивация и движение.

Мързелът в голяма степен е навик, в следствие на продължително обездвижване. Липсата на движение води до ниско ниво на тонус, енергия, мотивация и не на последно място – на самооценка.

Физическата активност се отразява добре не само на тялото ни, но и ни прави по-концентрирани, енергични, мотивирани, дейни и успешни. В този смисъл мързелът е вреден навик, точно както прекаляването с нездравословна храна.

3. "Боли ме тялото"

Това извинение може да бъде напълно оправдано, например в случаите, в които тялото ви се възстановява от заболяване, контузия или операция. Често обаче тялото не боли, защото преминавате през сериозно физическо предизвикателство, а просто защото сте обездвижени.

Да, дискомфортът в тялото действа демотивиращо на мотивацията за трениране, особено ако амбициите ви са по-големи в сравнение с все още скромните ви възможности.

Ако искате да се справите с болките в тялото просто трябва да се раздвижите – бавно, леко, без излишна амбиция. Дайте време на тялото ви да свикне с движението и увеличавайте предизвикателството постепенно, за да не отидете в другата крайност. А коя е тя?

Пресилването във фитнес залата често води до непосилна мускулна треска на следващия ден, която, познайте, ще накара тялото ви да боли още повече и ще нокаутира мотивацията ви за трениране. Затова започнете леко и не се пресилвайте.

4. "Нямам енергия"

Истината е, че обездвижването забавя циркулацията в следствие на което се чувстваме отпуснати, уморени и демотивирани. Макар и да чувствате, че нямате енергия, едно е сигурно, няколко упражнения и ще усетите прилив на жизненост благодарение на увеличената циркулация.

Вижте още оправдания, които саботират тренировките ви, в сайта Frida.bg.