Януари е понеделникът на годината – след като празничната еуфория около Коледа, Нова година и всички имени дни в началото на месеца вече ни е напуснала, следва завръщането към работния процес, по-високите сметки и зимния студ…

А с това бързо отшумява и желанието ни да спазваме обещанията, които сме си дали в навечерието на новата година - как ще станем по-добра версия на себе си през следващите дванадесет месеца и прочее неща в този дух.

Колкото и абсурдно да е, в края на всяка година си даваме обещания, че ще овладеем ново умение през новата година или ще се отървем от стар навик, който обикновено е вреден, разбира се. И никак не е изненадващо, че повечето подобни намерения са свързани с това да подобрим физическата си форма, да свалим някой килограм и да се сдобием с мечтаното тяло на атлет. Нещо, от което всички имаме нужда именно след преяждането покрай празниците.

Според проучване на ComRes най-често срещаните новогодишни решения включват повече упражнения (38%), отслабване (33%) и по-здравословно хранене (32%).

Но много новогодишните решения, свързани с потенето във фитнес залата или хапване на повече салата, е малко вероятно да издържат дълго във времето – независимо колкото искрени сте били в намеренията си първоначално – тъй като хората имат навика да губят мотивация само за няколко седмици.

Какви са вашите новогодишни обещания?

А според спортната онлайн платформа Strava има дори определен ден, в който хората, взели решение да влязат в по-добра форма, е най-вероятно да се откажат от него. Този ден е доста подходящо наречен Денят на отказването.

Вторият петък от януари е известен като Деня на отказването, тъй като тогава е най-вероятно хората да се откажат от своите новогодишни решения. Изследването, проведено от социалната мрежа за спортисти, установява, че вторият петък на януари е съдбоносният ден, когато мотивацията на повечето може да започне да намалява.

Strava успява да определи втория петък през януари като Ден на отказването чрез анализиране на над 31,5 млн. активности през януари в глобален план. Услугата има над 48 млн. потребители в света.

И когато говорим за Деня на отказването, имайте предвид, че тази година той се пада… днес!

Като разбрахте за Деня на отказването от обещанията, какво ще правите с вашите?