"Опитвам се да спазвам стриктно тренировъчна програма и хранителен режим, но кантарът постоянно се движи надолу-нагоре, това ме демотивира и губя стимул за всичко. Защо се получава така и аз ли не правя нещо както трябва?" - това е въпрос, който получавам много често от клиенти. Причините са няколко, като някои от тях са напълно под наш контрол, докато други не можем да контролираме. Най-доброто решение на въпроса е в края на статията. Но първо е важно да разгледаме основните причини.

1. Приемате повече калории, отколкото изгаряте

Често се случва през цялата седмица да сме стриктни, а уикенда да се отпуснем и така да наваксваме всички спестени калории.

Решението тук е да проследяваме всичко, което консумираме - храни, напитки, овкусяване и техните количества, за да имаме пълната картина и да се поучим от грешките си.

Снимка: iStock

Повечето клиенти остават изненадани колко странични неща консумират, когато запишат всичките си хранения на лист хартия - без пропуски.

Няма да постигаме резултати, ако поддържаме калориен дефицит от 200-300 калории от понеделник до петък, а през уикендите консумираме 1500-2000 излишн калории. По този начин балансът ни вместо негативен ще излиза на плюс.

2. Покачвате мускулна маса

Мускулите тежат повече от мазнините. Ако спортувате с тежести и личното тегло се е увеличило, то това може да е една от причините. В това няма нищо лошо, тъй като повече мускулна маса се равнява на по-бърз метаболизъм и повече изгорени калории в покой.

Също така, при правилно структурирана тренировъчна програма има много по-голям шанс да разпределите мускулната маса навсякъде по тялото, докато мазнините най-често се концентрират по местата, на които най-малко ги искаме - корем, бедра (при жените), гърди (при мъжете :)

Ако усещате, че покачвате маса само в определена зона, то трябва да преосмислите стратегията си свързана с хранене и тренировки.

3. Приемате сол

Когато консумираме повече сол от обикновено, в телата ни се задейства механизъм, който задържа допълнително количество вода. Това със сигурност не е мазнина, а просто вода, която при здравословно кръвно налягане не вреди, а преминава през системата и теглото се нормализира.

Снимка: iStock

Пълното ограничаване на солта е грешен подход поради няколко причини, но основните са:

  • Спирането на сол не позволява да постигнем силни мускулни контракции по време на тренировките и така те са по-малко ефективни;
  • Ограничаването на сол за период от време и след това приемането на прекалено осолено хранене, например мръсно хранене, поставя тялото в много по-голям стрес, спрямо когато консумираме малки или средни количества редовно, но контролирани от нас.

Обикновено след "мръсно хранене" са необходими 24-48 часа, за да се върнем към нормалното си тегло. Затова, ако проследявате резултатите си, то след чийт мийл не е най-удачното време да вземете мерки.

Ако тренирате с инструктор, задължително споменавайте мръсните си хранения при изпращане на резултати, за да е наясно на какво се дължи покачването.

Сериозна грешка е да предложите на треньора си да намали количества на здравословна храна от хранителен режим защото сте покачили временно тегло (вода) от нездравословна такава.

Очаквайте втора част на Килограмите: 7 причини, поради които постоянно варират и как да се справим!