Вегетарианците не само губят по-ефикасно телесното си тегло, но хранителният режим без месо подобряват метаболизма и намалявайки вътремускулните мазнини, в сравнение с нискокалоричната диета.

"Вегетарианската диета се доказа като най-ефикасна за намаляване на теглото, но също по-ефикасна за намаляване на вътремускулните мазнини и подобряване на метаболизма", коментира д-р Хана Кахлеова. 

"Получените резултати са изключително важни за засегнатите от метаболитен синдром и диабет тип 2, както и за хората, които се опитват да отслабнат и да контролират теглото си здравословно", допълва ръководителката на изследването.

"Загубата на вътремускулни мазнини подобрява глюкозната и липидна обмяна на веществата, което е от изключително значение за хората с диабет тип 2", допълва директорът на клиничните изследвания към Лекарския комитет за отговорна медицина във Вашингтон, САЩ.

Снимка: iStock

Резултатите от изследването сред пациенти с диабет тип 2 сочат, че за намаляване на телесното тегло вегетарианската диета е два пъти по-ефикасна от традиционната антидиабетна диета с прием на нискокалорични храни, препоръчвана от Европейската асоциация за изследване на диабета.

Отслабването е с 6,2 кг при вегетарианската срещу 3,2 кг при нискокалоричната диета. И двете диети редуцират в почти еднаква степен количеството на подкожните мазнини, но единствено вегетарианската намалява субфасциалните и вътремускулните.

Вегетарианският хранителен режим на участниците в проучването е включвал основно зеленчуци, зърнени храни, листни зеленчуци, плодове и ядки, като животинските продукти са били сведени до една порция нискомаслено кисело мляко дневно.

Пълните резултатите от научното изследване са публикувани в "Journal of the American College of Nutrition".