Всички сме се питали какво е щастието, нали? То си има и свой ден, в който празнува. На 20 март отбелязваме Международния ден на щастието, избран с резолюция на Общото събрание на ООН през 2012 г.

Според будисткия монах Тик Нят Хан истинското щастие е просто начин на съществуване и се основава на вътрешния мир, като го дефинира в простичък, но дълбок цитат:

"Много хора си мислят, че въодушевлението е щастие... Но когато сте развълнувани, не сте спокойни. Истинското щастие се основава на спокойствието".

Снимка: iStock

Дзен майсторът казва, че приемането е важна част от това да останем спокойни. В западния свят хората прекалено много се опитват да се променят едни-други. Това обаче е безполезно за вътрешния мир и щастие:

"Да бъдеш красив, означава да бъдеш себе си. Няма нужда да бъдеш приет от другите. Просто трябва да приемеш себе си. Когато си се родил лотос, бъди красив лотос, не се опитвай да бъдеш магнолия. Ако искаш приемане и признание, и се опитваш да промениш себе си, за да се паснеш на това, което другите хора искат да бъдеш, ще пострада целия ти живот. Истинското щастие и истинската сила са в разбирането на себе си, в приемането на себе си, както и в увереността в себе си."

А за да се постигнем приемане в живота, според Тик Нят Хан трябва да започнем да прегръщаме настоящия момент такъв, какъвто е, както и красивите чудеса, които съществуват и се случват непрекъснато около нас. Животът в настоящето не означава, че никога не трябва да мислим за миналото или да имаме планове за бъдещето, но да го правим по продуктивен начин:

"Да живеете тук и сега не означава никога да не мислите за миналото или да не планирате бъдещето. Идеята е просто да не позволите да се изгубите в съжаления за миналото или в притеснения за бъдещето".

Снимка: iStock

Това не означава да "изключите" миналото и бъдещето от живота си, но да "включите" повече настоящето. Всички имаме спомени и планове, но когато мислено живеем в миналото или бъдещето, губим настоящето - моментът, в който се случва животът. Или както Далай Лама казва:

"Има само два дни в живота, в които не може да се направи нищо. Единият се нарича вчера, а другият - утре. Днес е точният ден да се обича, да се вярва, да се действа и най-вече да се живее".