Децата почти винаги са весели и енергични, но статистиката показва, че 3% от тях, на възраст 2-12 години, изпадат в депресия. Във възрастовата група 13-18 години този процент скача до 6. В някои случаи лекарите предписват антидепресанти, но въпросът е дали това е най-доброто решение. Със сигурност е най-лесното за лекаря, но какво от това.

Скорошна публикация в престижното медицинско списание The Lancet алармира, че повечето антидепресанти не помагат на малките пациенти. Статията цитира изследване на 14 медикамента, от които само един – fluoxetine, се е оказал ефективен. Има сериозни опасения, че другите лекарства не само не помагат, но и вредят на детското здраве. Има подозрения (непотвърдени), че дори отключват желание за самоубийство.

Самото изследване също не е много надеждно, защото е направено върху само 34 пациента. Това повдига стария въпрос за качеството на медицинските изследвания. Особено, когато са спонсорирани от самите производители на лекарствата. Отдавна в медицинските среди се настоява компаниите да публикуват ВСИЧКИ свои изследвания, а не само финалните, когато са постигнати желаните от компанията резултати. В момента фармацевтичните компании могат да правят колкото си искат изследвания, докато получат необходимите данни.

Много лекари са против предписването на каквито и да е антидепресанти на деца поне по две причини. Първо, детският мозък още не е развит напълно и медицината не познава толкова добре механизмите, по които той работи. Второ, лекарството се бори с последствията, а не с първопричината за депресията. Много по-добре е да се разговаря с цялото семейство и да се открие източника на проблема. Една фамилна терапия без медикаменти, може да бъде много по-ефективна.

Взимането на антидепресанти е свързано и с нещо като мода сред хората. В САЩ тя е най-силна, но постепенно се прехвърля и в Европа, така че трябва да бъдем много внимателни, когато някой с лека ръка започне да пише рецепта за детето.