През последните 20 години употребата на антидепресанти се е увеличила значително. Една от причините е нарасналият брой депресии, а друга е взимането на подобни медикаменти без реална нужда от тях. Има обаче и трета причина – 9-годишно изследване сред 20 000 пациенти в Канада показва, че голяма част (цели 45%) от антидепресантите се предписват за други състояния. Някои от тях дори не фигурират на опаковката на лекарството, но е установено, че се повлияват добре. 29% от рецептите за антидепресанти са именно за такива състояния. Ето кои са най-често срещаните.

1. Тревожност

Някои видове антидепресанти са одобрени за лечение на тревожно разстройство. Около 18,5% от предписаните медикаменти са именно за това състояние.

2. Безсъние

Около 10% от антидепресантите се изписват за лечение на безсъние. Хората с тази диагноза са десет пъти по-застрашени от депресия, ако вече не са я развили. В 97% от случаите обаче на етикета на лекарството не пише, че лекува безсъние.

3. Болки

Антидепресантите често се изписват за хронични болки, защото притъпяват усещанията. В 83% от тези случаи на етикета на лекарството не пише, че е предназначено за болки.

4. Панически разстройства

За панически разстройства като агорафобия, социална фобия и безпокойство се изписват 4% от всички антидепресанти.

5. Фибромиалгия

Фибромиалгията е заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора. До 1,5% от антидепресантите се изписват за това състояние.

6. Мигрена

На нито един антидепресант не пише, че е подходящ за мигрена, но според лекарите тези медикаменти помагат. Затова не е чудно, че 1,5% от всички предписани антидепресанти са за тази цел.

7. Обсесивно-компулсивно разстройство

Тревожно състояние, което се характеризира с непрекъснато повтарящи се натрапливи мисли (обсесии) и/или натрапливи действия (компулсии). Някои антидепресанти наистина са одобрени за тази цел, така че е нормално 1,1% от рецептите да са за пациенти в това състояние.

8. Симптоми на менопаузата

0,8% от антидепресантите се изписват за симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване. На етикета те не са посочени, но изследвания от 2014 г. са показали, че антидепресантите помагат за тези състояния.