Перименопаузата (годините преди спиране на менструацията) е естествен преход за организма, който по принцип не се нуждае от лечение. Но както върху всичко останало, стресът и претоварването на съвременните жени се отразява и на хормоналните цикли.

През перименопауза функцията на яйчниците става хаотична в количеството и редовността на производството на естрогени. Затова се наблюдава по-дълъг или по-тежък цикъл, забавяне или пропусне един цикъл напълно. Перименопаузата може да продължи от 2 до 8 години. Именно тази вариабилност се отразяват на настроението и самочувствието, респективно на работоспособността на жените.

Затова се търсят начини и средства за меко повлияване върху този хормонален дисбаланс, тъй като менопаузата е естествена физиологична пренастройка на женското тяло, която не може да бъде избегната, но може да бъде забавена. Акцентът на проучванията пада върху количеството на хормона естроген, който започва да спада преди менопаузата, понижава се ускорено известно време след това и накрая се стабилизира.

Снимка: istockphoto.com

Проверете дали сте в перименопауза като отговорите на следните въпроси:

1. Имате ли по обилно и/или по–продължително кръвотечение по време на менструация?

2. Станали ли са по-кратки менструални ви цикли - от първия ден на кървене до следващия първи ден? 

3. Будите ли се често нощем и страдате ли от лош сън?

4. Имате ли подчертано по-силни болки по време на менструация?

5. Потите ли се нощем?

7. Забелязвате ли зачестила промяна в настроенията?

8. Повишило ли се е теглото ви без за това да има видима промяна в начина на живот и хранене?

Проверете според отговорите на въпросите

Ако сте на възраст над 35 години и ако имате отговор "ДА" на повече от 3 от въпросите, вероятно сте в перименопауза.

Уточняваме, че този тест не е медицински, а се позовава на основни симптоми, характерни за състоянието. Те трябва да са новопоявили се, а не такива, които имате цял живот. 

Снимка: iStock

Какво е важно да знаете за перименопаузата

Започва с кратки и обилни менструални цикли, завършва с дълги цикли и по–слаба менструация. След това настъпва менопаузата. За таква може да се говори, когато има една пълна година без менструален цикъл.

1. Много ранна менопауза

Цикълът е все още редовен, но може да се скъси. Нивата на прогестерон започват да намаляват, на естроген - да се повишават. Наблюдава се по-силна менструация и нарушение на съня. Продължителност: 2- 5 години.

2. Ранен преход към менопауза

Цикълът става нередовен, продължителността е различна - от 26 до 34 дни. Прогестеронът става особено нисък, а нивата на естрогена са променливи. Продълава 2-3 години. 

3. Късен преход към менопауза

За първи път цикълът е над 60 дни. Може да изчезнат болките в гърдите. Засилват се нощните изпотявания. Продължава приблизително до 4-5 години

4. Късна перименопауза

Трябва да са минали пълни 12 месеца без цикъл, за да се обяви менопауза. Естрогенът е понижен.

Само лекарства или хранителни добавки не могат да помогнат за отдалечаване на менопаузата, ако не се включи двигателна активност. Важно е също така да се редува работата с почивка. За доброто състояние по време на перименопауза от важно значение е и положителното мислене и хармоничните  взаимоотношения с хората, с които контактувате най-често.

Според различни данни при японките по-рядко се наблюдават симптомите на перименопауза. Това се свързва основно с храната, която консумират. В менюто си те силно са застъпили соевите продукти. 

Соевите зърна съдържат естрогеноподобни изофлавони и калций. Ленените семена също са богати на растителни естрогени. Те се съдържат още в слънчогледовите семки и сусама. Соевият лецитин и холинът са необходими на клетките на мозъка и нервната тъкан. Тези вещества отговарят за концентрацията, паметта, двигателната и сексуалната активност. Те регулират холестерола и забързват метаболизма.  

Възрастта е само цифра - това твърди тази вдъхновяваща жена