Жените, които по-често правят секс (най-малко веднъж месечно), са изложени на по-малък риск от ранно навлизане в менопаузата - в сравнение с онези, които нямат толкова активен полов живот, сочат резултатите от ново проучване.

Изследването на британския учени от Юнивърсити колидж в Лондон е анализирало данните на близо 3000 жени в САЩ.

Резултатите показват, че при онези жени, които съобщават, че имат сексуална активност поне веднъж седмично или повече (включително вагинален секс, орален секс, еротично докосване или самозадоволяване), рискът от ранна менопауза е с 28% по-нисък, отколкото за жените, които го правят по-рядко от веднъж месечно.

"Ако жената не прави секс и не съществува вероятност да забременее, тогава тялото й "избира" да не инвестира в овулация, тъй като това би било безсмислено", коментира Меган Арнот от Юнивърсити колидж, един от ръководителите на изследването.

Снимка: iStock

 

Според нея настоящото проучване подкрепя идеята, че човешката менопауза се е развила еволюционно, за да намали репродуктивния конфликт между различните поколения от жени.

По време на овулация жените стават по-податливи на заболявания, тъй като през този период имунната им система се понижава.

"Менопаузата, разбира се, е неизбежна за жените и няма поведенческа намеса, която може да я предотврати", казва проф. Рут Мейс от изследователския екип.

"Независимо от това, резултатите от проучването са първоначална индикация, че времето за настъпването на менопаузата може да бъде адаптирано в отговор на вероятността да забременеете", допълва специалистката.