Консумирате ли често риба и бобови култури? Защото последни изследвания показват, че при жените, които често похапват от тях, менопаузата настъпва по-късно. От другата страна стоят рафинираните въглехидрати като пастата и ориза, консумацията, на които се свързва с по-ранно настъпване на този период от живота на жената.

Снимка: istockphoto.com

При дамите, които включват в менюто си здравословните и по-мазни риби като сьомга, скумрия, сардини, както и бобови култури като грах и зелен фасул, се наблюдава забавяне в настъпването на менопаузата с три години, като за средната възраст за започването й е изчислена на 51 години. Приемането на витамин В6 и цинк също е свързано с по-късна менопауза. При участниците в проучването, чието хранене често включва бели макаронени изделия и ориз, е по-вероятно менопаузата да настъпи година и половина по-рано от средното.

Снимка: istockphoto.com

Изследването е направено от университета на Лийдс, като в него са участвали 14 150 жени от Великобритания, чиито хранителни навици, здраве и репродуктивно здраве били проследени в продължение на 4 години.

Връзката между хранителните навици и менопаузата не беше изследвана до този момент, отбелязват учените, направили проучването. Те предупреждават, че изводите от него не доказват изцяло и пълно, че начинът на хранене влияе върху настъпването на този период от живота на жената, защото съпътстващите фактори, които влияят също, са много.

Изследванията обаче показват недвусмислено, че и ранната, и късната менопауза имат своите негативни последици върху организма и здравето. Ранната менопауза, например, е свързана с такива състояния като ниска костна плътност и остеопороза. Предишни проучвания пък свързват късната менопауза с по-голям риск от рак на яйчниците и рак на гърдата.