Ивет Мейнс от Insider споделя какво е осъзнала, прехвърляйки 40-те години – тази толкова плашеща жените възраст.

„Не е толкова страшно. Дори мога да кажа, че 40-те са много хубави години“ – пише тя за лайфстайл секцията на изданието.

Ето до какви изводи е стигнала тя.

Имаш повече време за брака си
Когато си прехвърлил 40-те, децата ти са достатъчно големи, за да нямат нужда от постоянно дундуркане. Нещо повече – те вече си имат собствен социален живот, което освобождава време, за да влееш нова енергия в брака си. Вечерята на свещи отново е възможна.

Не ти пука какво мислят другите за новите ти здравословни навици
До определена възраст хората много се влияят какво правят другите. След 40-те осъзнаваш, че здравето е най-важно. Променяш храненето (пиенето също!) и започваш да ходиш на йога или нещо друго, без да се притесняваш, че някои от приятелите ти са шокирани. Ако те не са готови да превключат на по-здравословен начин на живот, това е техен проблем, не твой.

Снимка: iStock

Не е нужно да ходиш на всяко парти, на което си поканен
На 40+ осъзнах, че трябва да ценя времето си и внимателно да избирам с кого да го прекарвам.

Трябва да се грижиш за родителите си
От една възраст нататък ролите по грижите се разменят. Ако си над 40, най-вероятно родителите ти са в пенсионна възраст. Всеки момент здравето им може да се влоши така, че те да имат все по-голяма нужда от чужда помощ, включително и финансова. Заделяй пари за подобно нещо и най-важното: навесятвай родителите си по-често от класическата схема Великден-Коледа. Ако имаш братя/сестри, направете си приблизителен план, за да се редувате с визитите.

Снимка: iStock

Образованието на децата изисква средства
Подготовка за кандидат-студентски изпити, абитуриентски бал, следване (понякога в чужбина) – всичко това изисква средства. Планирайте отрано тези разходи, за да ви е по-лесно.

Обядът с приятелки изисква дълго планиране и често се отлага
Вече казахме, че грижите за децата са по-малко, но все пак е доста трудно три-четири жени на възраст 40+ да напаснат графиците си.

Снимка: iStock

Всички в социалните мрежи използват филтри
Не се чувствай гузно, ако използваш филтри в социалните мрежи. Всички го правят. Дори и 20-годишните инфлуенсъри с перфектно тяло и свежа кожа.

Не всяка грешка на децата изисква твоята намеса
Тийнейджърите имат нужда от повече самостоятелност и не е нужно да им се виси над главата. Не забравяй, че твоята майка не те лишава от телевизия и интернет, защото си забравила да пуснеш съдомиялната. Или защото си изпуснала вазата на пода.

Любовните драми на децата могат да те разстроят повече от самите тях
При първата раздяла на детето се почувствах много зле. Сякаш аз бях изгубила някого. Когато някой тийнейджър гостува вкъщи често, свикваш с него и го приемаш за част от семейството. След раздялата чувстваш празнина и ти е мъчно, че повече няма да го виждаш.

Не е нужно да дочиташ книга, която не ти харесва
От училище и от университета сме свикнали да четем неща, които невинаги са интересни и вълнуващи. След 40-те се освободих от този навик. Ако до 50-та страница една книга не ме грабне, зарязвам я. На света има толкова много книги, че не си струва да се мъчим.

Снимка: iStock