Може да се натъкнете на протворечиви резултати за ефекта на соевите продукти върху жени в менопауза и перименопауза. Доскоро се приемаше без никакво съмнение, че жените, които включват в менюто си соя (сирене тофу, соево мляко, соево брашно) преодоляват горещите вълни, нощното изпотяване и забавят стареенето си. Защото е доказано, че растителните хормони в соята имитират действието на човешкия естроген и компенсират спада в нивото му.

Менопаузата сама по себе си е естествен преход за организма, който не се нуждае от лечение. Но както върху всичко останало, стресът и претоварването на съвременните жени се отразява и на хормоналните цикли. През перименопауза (годините преди спиране на менструацията) функцията на яйчниците става хаотична в количеството и редовността на производството на естрогени. Затова се наблюдава по-дълъг или по-тежък цикъл, забавяне или пропусне един цикъл напълно. Нормално перименопаузата може да продължи от две до осем години. Именно тази вариабилност се отразяват на настроението и самочувствието, респективно на работоспособността на младите жени.

Затова се търсят начини и средства за меко повлияване върху този хормонален дисбаланс, тъй като менопаузата е естествена физиологична пренастройка на женското тяло, която не може да бъде избегната, но може да бъде забавена. Акцентът на проучванията пада върху количеството на хормона естроген, който започва да спада преди менопаузата, понижава се ускорено известно време след това и накрая се стабилизира.

Японките, например, не познават проблемите на менопаузата, което се свързва с всекидневното хранене със соя. Соевите зърна съдържат естрогеноподобни изофлавони и калций. Ленените семена също са богати на растителни естрогени. Те се съдържат още в слънчогледовите семки и сусама. Соевият лецитин и холина са необходими на клетките на мозъка и нервната тъкан. Тези вещества отговарят за концентрацията, паметта, двигателната и сексуалната активност. Те регулират холестерола и забързват метаболизма. Ето защо се препоръчва соя за забавяне на процесите на стареене и отдалечаване на менопаузата.

Не забравяйте, че само лекарства или хранителни добавки не могат да помогнат за отдалечаване на менопаузата, ако не се включи двигателна активност, ако не се редува работата с почивка, и не се  постигане положително мислене и хармоничност във взаимоотношенията. Нито храните, нито лекарства са в състояние да компенсират нездравословния начин на живот, независимо че приемате едни от най-богатите източници на изофлавони - соевите зърна, чията биологична активност е подобно на естествените женски полови хормони- естрогените.