По света съществуват близо 70 вида изследвани медузи. Обитават океаните от 500 милиона години и са едни от най-старите животни на земята. Имат различни форми и цветове и диаметърът на някои видове може да надвиши два метра. Миналата седмица водолази откриха медуза с човешки размер край бреговете на Фалмут в югозападна Англия.

1. Някои медузи светят в тъмното

Доста медузи имат биолуминисцентни органи, които излъчват светлина. Това им позволява да привличат плячката си.

2. Медузите могат сами да се клонират

Ако една медуза е разделена на две, всяка половинка може да се регенерира и да станат два отделни организма. По същия начин, ако тя е ранена, може да се клонира и да създаде стотици потомци.

3. Някои медузи са безсмъртни

В живота на медузата има две фази: фазата на статичния полип и фазата на подвижната медуза. Обикновено, когато говорим за медузите, имаме предвид техния вид във втората фаза. Някои медузи обаче, като Turritopsis nutriculа, могат да преминават обратно в първата си фаза по време на стрес. Това ги прави безсмъртни.

4. Медузите нямат мозък

Вместо това имат мрежи от нерви, с които усещат промените в околната среда и които координират реакциите им.

5. Движението на медузите вдъхнови учени за нов летателен апарат

Не е учудващо, че медузите са били вдъхновение за подводни роботи. Доста по невероятно е, че морско създание би могло да бъде вдъхновение за създаването на летателен апарат.

6. Медузите на прах се използват в хранително-вкусовата промишленост

Костенурките ядат медузи, най-вероятно и големите медузи ядат по-малки медузи, но дали медузите са годни за човешка консумация? Преди няколко години група ученици в Япония измислили рецепта за солен карамел, в която имаше и медуза на прах.

7. Медузите могат да саботират ядрен реактор

В рамките на последното десетилетие пасажи от медузи са причинили спирането на няколко ядрени реактора, които често поемат големи количества вода, за да могат да функционират. Медузите запушват тръбите на реактора, което причинява временното му спиране.

8. Медузите ядат фъстъчено масло

Двама акваристи в Тексас създали смес от морска вода и фъстъчено масло, която дали на медузите. На тях им харесало и го приели като добър източник на протеин.

9. Някои медузи изглеждат като найлоново пликче

Те се наричат Deepstaria enigmatica и приличат на това:

10. Медузите може някой ден да превземат океана заради глобалното затопляне

Броят на медузите рязко се увеличава заради повишената киселинност на световните океани.