Коронавирусът се появява в много страни по света и понастоящем няма известно лекарство и ваксина срещу него. Правят се опити те да бъдат въведени, но е нужно време за разработки и тестове. Въпреки това се разпространяват множеството съвети за лечение и превенции, вариращи от безполезни и безобидни, до откровено опасни. BBC News събират някои от най-разпространените твърдения, които са били споделени онлайн, както и коментари от учени. 

Чесън

Той може да е полезен за общото здравословно състояние, но няма да спре коронавируса. СЗО (Световната здравна организация) казва, че макар да е "здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства", за консумацията на чесън няма доказателства, че може да защити хората от новия коронавирус. Прекалената консумация (количества от порядъка на 1-1,5 кг) дори може да доведе до възпаление на гърлото. 

Приемането на плодове и зеленчуци, както и пиенето на вода са полезни за здравето. Въпреки това, няма доказателства, че специфичните храни помагат в борбата с този конкретен вирус.

Чудодейни добавки

Влогърът Jordan Sather, който има много последователи в различните си онлайн платформи, твърди, че съществува "чудодейна минерална добавка", наречена MMS, която може да пребори коронавируса. Основната й съставка е хлорен диоксид. Jordan Sather промотира веществото още преди избухването на епидемията, като твърди, че хлорният диоксид е ефективен убиец и на ракови клетки. Птрез 2019 г. американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреди за опасностите за здравето от пиенето на MMS. 

Домашно направени дезинфектанти

В редица аптеки и магазини геловете за дезинфекция на ръцете, както и антибактериалните кърпички свършиха. Недостигът е резултат от масовото презапасяване и използване на тези продукти като средство за защита срещу коронавируса и други вируси.

Своеобразните рецепти за домашно приготвени дезинфектанти се появиха като логично продължение на тази ситуация.
Тези от тях, които съдържат спорт във висок процент са подходящи за почистване на повърхности, но не и за честа употреба върху кожата. Геловете за ръце на базата на алкохол обикновено съдържат емолиенти, които ги правят по-нежни за кожата, заради високото (60-70%) съдържание на алкохол. Професор Сали Блумфийлд от School of Hygiene and Tropical Medicine в Лондон споделя, че не вярва, че може да се направи успешно защитаващ домашен продукт за дезинфекция, защото дори водката съдържа само 40% алкохол. 

Сребро 

Идеята за използване на сребърна вода като контрамярка на коронавируса е широкоразпространена във Facebook, в групите, чиито основни членове са майките и такива за природно лечение. Привържениците на колоидното сребро твърдят, че то действа като антисептик и повлиява имунната система. Среброто действа върху ензима, който използват патогенните микроорганизми и по този начин спира тяхното размножаване. Използването на колоидно сребро беше популяризирано в шоуто на американския телевангелист Джим Бейкър. Негов гост твърдеше, че разтворът убива някои щамове на коронавирус в рамките на 12 часа (като призна, че все още не е тестван на Covid-19). Американските здравни власти предупредиха, че няма доказателства този вид сребро да е ефективно за всяко здравословно състояние, а и може да причини сериозни странични ефекти, включително увреждане на бъбреците, гърчове и алергии.   

Пиене на вода на всеки 15 минути

Една публикация, копирана и поставена в множество акаунти във Facebook, цитира „японски лекар“, който препоръчва да се пие вода на всеки 15 минути, за да се промие всеки вирус, който може да е попаднал в устата. Професор Труди Ланг от Оксфордския университет казва, че няма "биологичен механизъм", който да подкрепи идеята, че респираторният вирус може просто да се измие и така да бъде убит. Инфекции като коронавируси навлизат в тялото през дихателните пътища. Пиенето на вода може да ни държи добре хидратирани, но само това. 

Гореща вана и топли течности

Съществуват много вариации на съветите, които предполагат, че топлината убива вируса - от препоръчване да се пие топла вода до вземането на горещи вани. Шарлът Горничка, която работи за UNICEF, споделя, че се е разпространило фалшиво онлайн съобщение, че тази препоръка е била от UNICEF. "Знаем, че грипният вирус не оцелява добре извън тялото през лятото, но все още не знаем как топлината влияе върху новия коронавирус", казва тя. 

"Ако вирусът е вече в тялото ви, няма начин да го убиете - тялото просто трябва да се бори с него. Извън тялото, "за да убиете активно вируса, ви трябват температури от около 60 градуса [Целзий]", казва професор Блумфийлд. А това е далече по-горещо от всяка гореща вана. Прането на спално бельо или кърпи при 60 градуса е добра идея, тъй като това може да убие всякакви вируси в тъканта. Но това не е добър вариант за температура на водата, с която да се измие  кожата."