С появата на новия коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19 и у нас, е от изключително значение да знаем как да се информираме правилно.
Социалните мрежи изобилстват от конспиративни теории, чудодейни лекове и нестандартни методи за превенция. Фалшивите новини и дезинформацията заемат мястото на традиционните източници на информация.

Първата истинска инфодемия - така на 2 февруари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) определи настоящата информационна ситуация около коронавируса, причиняващ COVID-19. До момента терминът се е използвал само неофициално и нямаше конкретна формулировка.

Инфодемия е събирателно на думите „епидемия“ и „информация“. В ситуация на инфодемия медийното пространство е изпълнено с прекомерен обем информация за конкретен проблем, което прави търсенето на решение и обективност доста по-трудно.

Болестта властва в българските социални мрежи седмици, преди да се докаже в действителност и така разболява с паника и стрес.

Какво правят технологичните гиганти, за да се справят с огромния брой фалшиви новини? Как да ги разпознаваме сами и да се информираме правилно и без излишна паника и стрес – четете в новия материал на bTV Новините.