Двама наши сънародници споделят каква е ситуацията във връзка с коронавируса (COVID-19) в градовете, където се намират в момента - в Парма, Италия и в Ханджоу, Китай. По-долу ще намерите техния разказ от първо лице. Видеото показва моменти от ежедневието в китайския град Ханджоу. Въпреки че всичко там изглежда нормално, авторът на видеото подчертава, че е по-скоро безлюдно на обществените места.

Ралица, 37-годишна. Майка на малко момиченце. Живее и работи в Парма от 18 години

"Аз съм майка, жена, приятел, колега, човек... и ме е страх. Не можете да си представите какво е да гледате и усещате страха на хората. Коронавирусът ще мине и ще го забравим, както всяка друга сензация, но страхът в очите на хората трудно се забравя.

Италия е третата държава в света след Китай и Южна Корея с най-много заразени. Много от районите взеха мерки, за да се помъчат да задържат разпространяването на вируса. Училища, музеи, кина, театри затвориха врати. Шествия и мироприятия, дори и ежедневните служби в църквите са отменени. Кафенета и заведения са затворени от 18:00 до 6:00. Градският транспорт и влаковете са със закъснение, защото се провежда дезинфекция всеки ден. Навсякъде са изложени диспенсъри с дезинфектанти, маски (които не служат за нищо) и ръкавици.

В общините на "червената зона"е забранено влизането и излизането. Италия се раздели на две. В южната част на държавата забраняват влизането и всеки преминал от северната част на Италия трябва да съобщи на местните власти кога е преминал рисковата зона и да се подложи на карантинен период от 14 дни.

Не знам колко е психоза и колко е реалната опасност. Знам само, че хората ги е страх. Информацията, която дават е, че 80% от заразените имат сиптоми на обикновен грип и го изкарват на крак, 15% имат полмонит, 4% стигат до интензивно отделение. Директорът на Института по инфекциозни заболявания "Лазаро Спаланцани" заяви, че жертвите са умрели "със" корона вирус а не "от" същия. Всички са имали вече диагностицирани сериозни заболявания. Това са фактите до днес.

Ситуацията в Парма, Италия. Снимки: Ралица Венциславова. колаж: Ladyzone.bg

Моето мнение? Мисля, че паниката е пресилена. Хранителните магазини са празни. Народът се презапасява сякаш ще идва краят на света. Не може да се харчат 700 евро за хранителни запаси. В козметичния салон, където работя, 70% от запазените часове бяха отменени до края на другата седмица.

Съветват ни да избягваме многолюдни места, но това не означава, че трябва да се барикадираме в собствените си кутийки и да спрем да живеем. Мисля, че е правилно ограничаването на движението в рисковите зони. Колкото по-малко са транзитите, толкова по-малкък е рискът за разпространяването на вируса. За съжаление не всеки го разбира и час след час откриват нови случаи в различните части на Италия и в света. Но също мисля, че не можем да си позволим лукса да се затворим в къщи и да чакаме някой да ни разреши проблема. Утре ще дойде и имаме задължения към децата си, към обществото и към себе си. Икономическите щети ще са големи, за съжаление всички ще усетим удара. Най ме е яд на хора, които не мислят здраво и зряло. Много от тези са със хрема, полмонит, бронхит и разни грипове и вместо да си стоят в къщи и да се лекуват ходят по заведения, на работа, по влакове и на екскурзии и разпространяват бактерии и хаос. Благодарение на такива хора коронавирусът стигна и до Сицилия.

Въпросът е, че хората са уплашени и в същото време непукисти. Пред кабинета на педиатъра беше изложен списък с препоръки как да се предпазим от коронавирус. За съжаление нямаше кой да го прочете, защото кабинетът е празен. Да не говорим, че хидроалкохолният гел е по-скъп и неоткриваем от златото. Абсурдно е, защото хората не са достатъчно информирани и паниката и параноята ги кара да правят абсурдни неща."

Маски има навсякъде. Жилищен квартал в Хуанджоу

Д.П., 44 г. Живее и работи в Ханджоу, Китай от 10 години

"По-тихо от обикновено, но няма паника и всичко е заредено. Маската е задължителна, ако излезеш извън комплекса (където живееш - бел.ред.). Персонален зелен е-код и нормална телесна температура е задължително условие, за да влезеш където и да е. В Китай почти 99% е cashless плащания и всичко по някакъв начин е свързано с телефон! Къде ходиш, какво плащаш, с кого се срещаш - плащаме експреси, билети, метро, такси, авотобус, влак, самолет, храна, закуски, тол гейт, бензин - каквото се сетиш, с телефон. В Китай услугите са на много много високо ниво. Без телефон си за никъде! С телефон може да не излизаш от вас.

Във всеки момент знаят къде си бил. Ако не си бил в заразен район и не си имал контакт със заразен или съмнителен, имаш зелен е-код в телефона. Ако си минал дори транзитно през заразен район, ставаш оранжев или червен в зависимост колко е сериозно. Минеш ли някои от сериозно заразените зони, ставаш с червен е-код и имаш право единствено да си седиш у вас и да се изолираш 14 дни. Носят ти до вратата каквото имаш нужда! И те проверяват два пъти на ден - температура и здравословно състояние. Ако да кажем се качим във влак и впоследствие се установи болен, ставаш с жълт е-код и следва същата процедура. 

Преди да излезеш от жилищния комплекс и за да влезеш обратно или преди да влезеш където и да е, включително тол гейт на магистрали, проверяват е-кода и температурата! Тотален контрол. Преди месец забраниха трансфер на кеш пари между провинциите. Никой не приема кеш, където и да е. Без маска на обществено място ще те набият или глобят и порицаят."

Най-актуалното по темата за коронавируса в България можете да намерите в btvnovinite.bg