През последните дни призиви от сорта на „Без паника“ и „Всичко е наред“, свързани с бързо разпространяващия се коронавирус, заливат социалните мрежи. Известните личности, които традиционно постоянно пътуват и имат ангажименти извън родната си страна, също се включиха с призиви, поставяне на маски и... с разпространиението на опасен мит. Експерти, цитирани от businessinsider.com, заявяват, че широката общественост не трябва да следва примера на звездите и да слага маски, защото те са безсмислени за здравите хора. Купуването им от друга страна ще подхрани недостига им, което ще засегне най-вече хората, които наистина се нуждаят от тях – медицинските специалисти.

Ето кои световноизвестни личности с милиони последователи в социалните мрежи публикуваха свои снимки с маски.

Носителката на „Оскар“ Гуинет Полтроу сложи черна маска за пътуването си до Париж миналата седмица, заявявайки, че ще спи с нея през нощта. „Вече съм била в този филм“, написа актрисата, визирайки участието си в лентата от 2011 година „Заразяване“, която разказва за измислена епидемия, която бързо завлядява света. „Не се здрависвайте. Мийте ръцете си често“, допълни Полтроу поста си.

Една друга актриса също изрази своите опасения по време на пътуване и показа как се пази – Кейт Хъдсън с маска.

Същото направи и моделът Бела Хадид, споделяйки кадър с маска в самолета. 

Най-известната от клана Кардашиян – Ким, посъветва своите последователи „Пазете се. Мийте си ръцете често и винаги използвайте дезинфектант на спиртна основа. Използвайте маски, когато излизате навън. Избягвайте оживени места.“


Нейният доведен брат Броуди Дженър също се качи на самолет с маска на лицето.

86-годишната легенда на Холивуд Джоан Колинс също обяви, че е „подготвена“ в Инстаграм, като си сложи маска на лицето.

Експертите подчертават колко безмислено е носенето на маска, ако не сте заразени с вируса или не сте медицински специалист, който обезателно се нуждае от нея. Подчертават и че носенето й няма да навреди, но ще създаде проблеми именно на хората, които наистина се нуждаят от нея.

Медицинските маски стопират разпръскването на слюнка от устата на човек, който я носи, като предотвратяват попадането й върху различни повърхности и върху ръцете, което от своя страна разпространява вируса.   

Мнението на Световната здравна организация (СЗО) - тя определя като ефективни срещу вируси обикновените медицински маски за около 20 минути, при условие, че не се свалят от лицето. Веднъж свалена, маската трябва да бъде изхвърлена и да се сложи нова. Ако махате маската, за да хапнете нещо, да пиете кафе, да говорите по телефона, след което отново я слагате, е възможно да предизвикате обратния ефект. Т.е., за да се предпазим с носенето на маски, трябва да се запасим с поне 20 бройки на ден. А те вече изчезват в аптеките и дрогериите.