Коронавирусът нанесе тежки вреди върху цялата световна икономика, включително филмовата индустрия. Загубите в Холивуд вече се изчисляват на над 1 милиард долара и продължават да растат.

Причината за това е, че Китай затвори почти всичките си киносалони, а малкото, които продължават да прожектират филми, остават празни. Тази година на Китайската Нова година, която е най-големият празник в страната, филмовата индустрия успя да събере едва 2 милиона долара от билети. За сравнение миналата година на този ден китайците са похарчили над половин милиард долара, за да гледат филми.

Китай е вторият най-голям пазар за филми в света, след САЩ, но се очакваше тази година приходите от азиатската страна да надминат тези в Америка. Китай е важен пазар също така и заради ограничения достъп на чужди филми, което дава огромно предимство на тези, които получават разрешение да бъдат излъчвани в страната. Епидемията от Covid-19 обаче промени нещата и ще е необходимо време, за да може Китай да се възстанови.

Един от дългоочакваните филми, чиято премиера беше отменена, е „Смъртта може да почака“ – 25-ият филм за Джеймс Бонд и последната лента с участието на Даниел Крейг в ролята на британския таен агент.

Филмът ще тръгне по кината чак през април, но дори до тогава салоните в Китай да бъдат отворени, Даниел Крейг и Наоми Харис, които трябваше да дойдат в Китай за премиерата, няма да могат да преминат през необходимите процедури, за да посетят страната.

Коронавирусът вече отне живота на над 1 600 човека, а заразените са близо 70 000, предимно в Китай.