Жените в Саудитска Арабия се считат за второстепенни граждани през целият им живот, независимо от възрастта им. Те нямат право да живеят самостоятелно или да взимат решения без позволението на мъж настойник.

Саудитска Арабия беше и единствената държава в света, която забраняваше на жените да шофират. Но нещата за тях започнаха да се променят от известно време насам. През 2015 г. получиха правото да гласуват, а през 2018 г. - да карат кола.

Отскоро ислямската страна разреши жените да пътуват в чужбина, без да имат нужда от разрешение от техния настойник, както и да имат повече контрол над семейството си. За първи път саудитките ще имат право да регистрират раждането на детето си. Ще им бъдат издавани официални семейни документи и ще могат да са настойници на непълнолетни лица.

Ето 6 неща, които жените в Саудитска Арабия все още НЕ могат да правят, без да са получили разрешение от настойника си:

1. Според Шериата жените трябва да бъдат облечени така, че да не се вижда почти нищо от тях. 50% от представителките на нежния пол са задължени да носят бурка или никаб, които закриват цялото лице и тяло.

2. Нямат право да се женят или да се развеждат по собствено желание.

3. Нямат право да общуват с мъже, освен ако са им близки роднини.

4. Нямат право да се явяват пред съда като пълноправни граждани. Тяхната позиция пред закона все още е като на непълнолетни.

5. Нямат право на определени медицински процедури.

6. Нямат право да си отворят банкова сметка без разрешение от настойник.

Междувременно в Европа

Франция пък е първата държава, която през 2011 г. въведе забрана за носене на бурка. Няколко страни последваха нейния пример. В Дания забраната на прикриващите цялото лице воали е в сила от една година. Наскоро Холандия също забрани носенето на бурки на обществени места. Дрехи, които прикриват лицето, като бурки и воали, вече не могат да бъдат носени в институции като училища, болници и правителствени учреждения. Същото важи и за автобуси и влакове.