Някой се покашля до вас и в съзнанието ви изниква картина с хилядите, заразени с коронавирус? Бързо се премествате от мястото си в градския транспорт, ако сте в близост до кихащ? Познато ли ви е това поведение? 2019-nCoV или COVID-19 се превърна в кошмара и причината за безсъние на много хора. „Коронавирус“ е една от най-често споменаваните думи и теми за разговор напоследък. С уважение към науката, към времето и енергията на хората, които се интересуват от факти и достоверни източници, да спрем за малко и да погледнем обективно на темата.  

ДА БЪДЕМ РАЗУМНИ ХОРА – МАСОВАТА ПАНИКА НЯМА ДА ПОМОГНЕ! 

#Какво е COVID-19 и колко опасен е той?

Новият коронавирус досега е бил разпространен само сред животните и не е бил откриван при човека. По данни на Министерство на здравеопазването към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко устойчиво се предава между хората. Пътят му е главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Времето от контакта с болен и появата на симптоми (инкубационен период) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Смъртните случаи на COVID-19, съобщени по провинции, региони и градове в Китай към 25.02.2020 г., са общо 2666 по данни от доклад. Много или малко е това? За сравнение - по данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40 000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с масово разпространения грип. 

Всъщност внезапното увеличаване на броя на случаите често се наблюдава по време на началната фаза на огнище на нововъзникваща болест. Този факт на СЗО предполага, че случаите би следвало да намаляват.

През изминалите години бяха обявявани различни пандемии. Вълната и притесненията около свинския грип например също не подминаха и България. През 2014 г. случаите с доказан грипен вирус подтип А /H1 N1/ в България, познат като свински грип, беше 41, по данни на МЗ. През 2010 година от СЗО обявиха край на пандемията свински грип

#Kакви са първите симптоми на коронавируса?

- Висока температура/треска
- Кашлица
- Затруднения в дишането
- Мускулни болки
- Отпадналост

#Пазят ли медицинските маски от коронавирус?

Световната здравна организация (СЗО) определя като ефективни срещу вируси обикновените медицински маски за около 20 минути, при условие, че не се свалят от лицето. Веднъж свалена, маската трябва да бъде изхвърлена и да се сложи нова. Ако махате маската, за да хапнете нещо, да пиете кафе, да говорите по телефона, след което отново я слагате, е възможно да предизвикате обратния ефект. Задължително предпазвайте носа, устата и очите си с маска, ако имате съмнения, че можете да сте заразени, като спазвате инструкциите за ползване. Ако сте болни (със симптоми кашлица/кихавица), сложете маска, но не кихайте/кашляйте в нея! Кашляйте в кърпичка, която веднага изхвърляйте на подходящо място. 

#За майките с мокрите кърпички и дезинфекциращи гелове – помагат ли?

"Мий си ръцете, мий си ръцете, всеки ден..." - този рефрен от детска песничка сигурно звучи в главата на всяка майка (малко след Baby shark, doo doo doo doo doo doo...). И дори да е леко досадно, това е най-адекватният и лесен прийом за реакция спрямо вирусите. Миенето на ръцете е първата и основна стъпка за предотвратяване на разпространението на заразата. Министерство на здравеопазването в България разпространи информация как да предпазим себе си и околните от заболяване. Личната хигиена е една от най-важните превенции както за коронавирус, така и за други вирусни заболявания.По предварителни данни СЗО определя вируса като устойчив във външна среда само няколко часа. Обикновената дезинфекция е достатъчна, за да бъде спрян. 

Мийте ръцете си често.

Търкайте със сапун в продължение на 20 секунди.

И
зползвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Мокрите кърпички най-често не съдържат алкохол, затова почистването с тях не е гаранция за достатъчно предпазване.

Ако дезинфекциращите препарати се откриват по-трудно в големите магазинни мрежи, такива могат да бъдат купени от специализираните магазини, от които се снабдяват лекари, зъболекари и други.

За дезинфекция на повърхности може да се използва и чист спирт. За удобство може да се пресипе в бутилка в пулверизатор. Бъдете внимателни с мебели и вещи с лакови покрития (спиртът може да разтвори бои и лакове), с електроника, както и с лесно запазлими предмети.

Снимка: Istock.com


#Децата не са по-застрашени от коронавирус

Няма доказателства, че децата са по-застрашени от вируса. Случаите в Китай са с преобладаващо заразени възрастни хора. Високорисковите групи са именно те, както и такива с предишни медицински заболявания (диабет, сърдечна недостатъчност и др). Според ограничените доклади от Китай децата с потвърден COVID-19 са с по-леки симптоми. Инфекцията сред децата е сравнително рядка и когато става дума за други тежки остри респираторни синдроми на коронавирус (SARS-CoV) и респираторен синдром (MERS-CoV). 

Ваксина и лекарство за новия коронавирус ИМА

Подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа може да бъде много ефективна за заболелите.

Добрата новина от учените в Кеймбридж, Масачузетс е, че биотехнологичната компания „Модерна терапютикс“ е създала ваксина и лекарство за новия коронавирус COVID-19, пише „Тайм“. Първите количества вече са изпратени до редица медицински центрове и скоро започват тестовете върху хора. 

Коронавирус не значи смърт! Освен ваксината, компанията е успяла да създаде и медикамент, за който има данни, че успешно би лекувал хора вече заразени с COVID-19. 


ПРОВЕРЯВАЙТЕ ИЗТОЧНИЦИТЕ СИ НА ИНФОРМАЦИЯ И МИСЛЕТЕ КРИТИЧНО

Коронавирусът и България - всичко по темата може да прочетете в btvnovinite.bg

"Няма да чета, за да не се филмирам!" е погрешна практика. Информираността може да е най-силното оръжие. Ако заровим главата си в пясъка и не четем по темата, проблемът няма да изчезне. Незнанието обаче ни прави податливи към подвеждаща информация, грешни или пресилени данни и т.н., което може да рефлектира по негативен начин. Важно е в морето от информация да пресяваме източниците, проверяваме и да се доверяваме на такива, доказали своята достоверност и обективност. Aко се включвате във Facebook групи, една от умерените и информативни е Corona Virus Bulgaria COVID-19.

Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска.

Факт е, че с темата за коронавируса и чувствителността на хората към нея доста се спекулира. Това е и една от причините да нарастне масовото търсене на еднократни медицински маски и на маски с филтър, което доведе до изчерпване и висок скок в цените им. Маска на единична цена от 40 ст. може да се открие на 60 ст.

Телефонният номер, на който може да получите информация, свързана с COVID-19, от лекар-епидемиолог е 02 807 87 57. Може да звъните от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа).