Витамините са изключително важни за нормалното функциониране на организма. След като вече разгледахме различните видовете витамини и първа част на 8 доказани ползи за здравето от приема на витамини, преминаваме напред.

Полезни ли са витамините за деца?

Препоръчително е децата да набавят всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждаят за здравословен растеж и развитие, посредством добре балансирано и здравословно хранене. Но в реалния живот това невинаги е възможно и витаминните добавки може да помогнат на детето ви да възстанови енергията си, от която постоянно се нуждае. Това е и причината, поради която педиатрите препоръчват ежедневен прием на мултивитамини или минерални хранителни добавки. Богатото на витамини меню за децата изисква разнообразие от пресни храни, приготвени по здравословен начин и максимално ограничаване на бързите закуски и полуфабрикати. Липсата на някои от основните витамини, може да доведе до непълноценно развитие на организма и е предпоставка за различни заболявания. Недостатъчният прием на витамин D, например, може да бъде причина за слаби кости, които са по-склонни към фрактури. Изборът на витамини за деца, трябва да е съобразен с дневните им нужди. Необходимо е те да са приятни на вкус, без консерванти и оцветители и да са произведени и разпространявани от фирми, спазващи правилата на добрата медицинска практика.

Важна информация: Повишен прием на витамини детето ви трябва да приема през есента, когато имунитетът е понижен и опасността от грипни и инфекциозни заболявания значително се повишава.

Как да запазим витамините за по-дълго в храната?

За съжаление, витамините в нашите храни често стават неактивни още преди да имаме възможността да ги консумираме. Това е така, поради нестабилността на витамина, особено при процесите на оксидация (окисляване) и при термична обработка. Пример: бадемите са богат източник на витамин Е в тяхното сурово състояние, но губят около 80% от витамина при печене. Методите за съхраняване на храната за дълго време допълнително засилват загубата. Основните фактори, които повлияват за загубата на витамини са: светлина, топлина и въздух. Ето няколко съвета за запазване на водноразтворимите витамини за по-дълъг период от време:

1. Плодовете и зеленчуците да се съхраняват на тъмно при температура 1-5 градуса.

2. Да се избягва повторното замразяване и затопляне на продуктите

3. При готвене продуктите да се поставят в кипяща, а не студена или хладка вода, което съкращава времето за термична обработка

4. Да се избягва честото разбъркване 

Често задавани въпроси:

Пълнее ли се от витамините?

Витамините нямат калорийна стойност и не са източник на енергия. Витамините обаче помагат на тялото ни да използва или освобождава енергията, съдържаща се в храната. Някои хранителни добавки, съдържащи витамини може да имат захар в покритието на таблетките, което може да добави 1-2 калории.

Колко витамина съществуват?

Идентифицирани са тринадесет витамина: A, C, D, E, K и осем от групата B.

Могат ли нашите тела да произвеждат витамини сами?

В няколко случая, да. Витамин K се произвежда в необходимото количество от безвредната бактерия (микрофлора), която живее в червата на възрастните. Витамин D също може да се синтезира в тялото ни. Въпреки това, нито един от тях не се произвежда в количествата, необходими за пълноценно здраве. По тази причина, тези витамини трябва да се получават от храната или чрез хранителни добавки.

Заключение

Оптималният прием на всички витамини е необходим за доброто здраве и висока работоспособност. Всяка липса води след себе си редица здравословни усложнения, които лесно могат да бъдат избегнати. Разнообразието от пресни храни, здравословни продукти и хранителни добавки, съчетани с правилен хранителен режим и умерено физическо натоварване намаляват риска за здравето ни. От помощта, която оказват на тялото при превръщането на храната в гориво, до подсилването на костите и зрението, витамините са това, което ни прави по-здрави.