Витамините са изключително важни за нормалното функциониране на организма. След като вече разгледахме различните видове витамини в предната статия, време е да се запознаем с 8 доказани ползи за здравето от приема на витамини.

1. Укрепват имунната система

Оптималният прием на витамини, минерали и микроелементи е предпоставка за добро състояние на организма и висока работоспособност. Една от най-важните роли, които тези есенциални хранителни вещества играят в нашето тяло е да поддържат здрава и силна имунна система. В препоръчителните дневни дози те стимулират производството на антитела и участват в борбата със свободните радикали. При недостатъчен прием на някои важни антиоксидантни витамини, като А, С и Е, имунната ни система може да бъде отслабена и податлива на различни вируси.

2. Ускоряват метаболизма

Нашият метаболизъм определя колко ефективно можем да използваме консумираната храна и впоследствие да я преобразуваме в използваема енергия. Семейството от група B витамини участват активно в метаболитните процеси на тялото. Те помагат на клетките в производството на повече енергия и при необходимост във възстановяването им.

3. Заздравяват мускулите и ставите

Физическата активност е пряко свързана със здравето ни. За да бъде спортът истинско удоволствие, то трябва костите, мускулите и ставите ни да работят гладко и без проблеми. В допълнение, физическата активност изисква определен хранителен режим, който да снабдява тялото с необходимите за него полезни вещества. Магнезият, калцият и витамин C са от изключително значение за състоянието на целия опорно-двигателен апарат. Освен подобряването на имунната ни система, витамините А и С са необходими, за да се гарантира, че важният клетъчен материал не изтича поради отслабени мембрани. Витамин С подпомага синтеза на колаген, който е изключително важен структурен протеин, необходим за поддържане на клетъчната материя вътре в клетките, където тя принадлежи.

4. Заемат важна роля в производството на червени кръвни клетки

В тъканите, червените кръвни клетки отдават кислород и приемат въглероден диоксид, който отнасят в белите дробове. Там кръвта се обогатява с кислород, връща се в сърцето и цикълът се повтаря. За производството на червени кръвни клетки, освен добре познатия минерал желязо, изисква и прием на витамини В и В12.