Великденските пости може да са сериозно изпитание за организма на някои хора. Причината - това е период, в който не се консумират месни и млечни продукти. Но постене не означават гладуване.

С какво да се храним така, че да не навредим на здравето си? 

Кои храни са забранени?

  • месо
  • риба
  • морски дарове
  • млечни продукти
  • яйца
  • алкохол

Снимка: Thinkstock

Кои храни са разрешени?

  • зеленчуци
  • плодове
  • бобови
  • гъби
  • ядки
  • пчелни продукти

Препоръчително е 3 дни в седмицата растителните храни да се ядат свежи, в суров вид. В останалите дни може да са термично обработени.

Според руския ендокриног и диетолог д-р Оксана Михалева към храната може да се добавя захар, шоколад без мляко и сушени плодове.  

Снимка: iStock

ПОЛЗИ ОТ ПОСТЕНЕТО

  • По време на пости много хора се чувстват по-жизнени, с повече енергия, подобрява се и видът на кожата им. Често се редуцират и килограмите, въпреки че не това е основната цел на поста. В същността си постенето е за пречистване на душата, чрез чистене на тялото.
  • При правилно хранене в този период здравето може значително да се подобри. Храненето по време на Великденския пост е с цел само да се утоли гладът и трябва да е с мярка. 
  • Постенето може да повлияе положително на храносмилането, да бъде профилактика срещу някои онкологични заболявания, да възпрепятства развитието на атеросклероза и захарен диабет.
  • Витамините и минералите в растителната храна подобряват обмена на веществата и повишават имунитета.
  • Нервната система е тонизирана.
  • Кожата и косата изглеждат по-здрави. 
  • Понижава се холестеролът.

КОГА ПОСТИТЕ МОЖЕ ДА НАВРЕДЯТ? 

Църквата има по-особени правила и прави някои изключения за хората в не добро здраве, които искат да постят. За тях е разрешена консумацията на риба. 

Често по време на пости хората компенсират липсващата храна с хлебни изделия. Това може да доведе до подуване и тежест в стомаха. 

Свежите плодове и зеленчуци може да са противопоказни за хора с колит или Синдром на Крон. Необходимо е те предварително да се консултират с лекар. 

Пример за балансирано дневно меню по време на пост

Закуска
черен хляб
овесена каша, приготвена с вода
компот

Късна закуска
30 г орехи
плод

Обяд
салата от домати, краставици и зехтин
постна зеленчукова супа
супа от гъби
хляб
чай

Следобедна закуска
ябълка
круша
компот

Вечеря
печени картофи
варен фасул
салата от зеле

Важно за постите е да бъдат завършени правилно.

След постите идва период, в който може да се консумират яйца, печива с млечни продукти, и др. Важно е да не се прекалява с тях. След ограниченията организмът ни ще има нужда от време, за да се адаптира към новия режим на хранене.

Преяждането би било абсолютно противопоказно. 

ИДЕИ