Великденските пости може да са сериозно изпитание за организма на някои хора. Причината - това е период, в който не се консумират месни и млечни продукти. Но постене не означават гладуване.

С какво да се храним така, че да не навредим на здравето си? 

Кои храни са забранени?

  • месо
  • риба
  • морски дарове
  • млечни продукти
  • яйца
  • алкохол

Снимка: Thinkstock

Кои храни са разрешени?

  • зеленчуци
  • плодове
  • бобови
  • гъби
  • ядки
  • пчелни продукти

Препоръчително е 3 дни в седмицата растителните храни да се ядат свежи, в суров вид. В останалите дни може да са термично обработени.

Според руския ендокриног и диетолог д-р Оксана Михалева към храната може да се добавя захар, шоколад без мляко и сушени плодове.  

Снимка: iStock

ПОЛЗИ ОТ ПОСТЕНЕТО

  • По време на пости много хора се чувстват по-жизнени, с повече енергия, подобрява се и видът на кожата им. Често се редуцират и килограмите, въпреки че не това е основната цел на поста. В същността си постенето е за пречистване на душата, чрез чистене на тялото.
  • При правилно хранене в този период здравето може значително да се подобри. Храненето по време на Великденския пост е с цел само да се утоли гладът и трябва да е с мярка. 
  • Постенето може да повлияе положително на храносмилането, да бъде профилактика срещу някои онкологични заболявания, да възпрепятства развитието на атеросклероза и захарен диабет.
  • Витамините и минералите в растителната храна подобряват обмена на веществата и повишават имунитета.
  • Нервната система е тонизирана.
  • Кожата и косата изглеждат по-здрави. 
  • Понижава се холестеролът.

КОГА ПОСТИТЕ МОЖЕ ДА НАВРЕДЯТ? 

Църквата има по-особени правила и прави някои изключения за хората в не добро здраве, които искат да постят. За тях е разрешена консумацията на риба. 

Често по време на пости хората компенсират липсващата храна с хлебни изделия. Това може да доведе до подуване и тежест в стомаха. 

Свежите плодове и зеленчуци може да са противопоказни за хора с колит или Синдром на Крон. Необходимо е те предварително да се консултират с лекар. 

Пример за балансирано дневно меню по време на пост

Закуска
черен хляб
овесена каша, приготвена с вода
компот

Късна закуска
30 г орехи
плод

Обяд
салата от домати, краставици и зехтин
постна зеленчукова супа
супа от гъби
хляб
чай

Следобедна закуска
ябълка
круша
компот

Вечеря
печени картофи
варен фасул
салата от зеле

Важно за постите е да бъдат завършени правилно.

След постите идва период, в който може да се консумират яйца, печива с млечни продукти, и др. Важно е да не се прекалява с тях. След ограниченията организмът ни ще има нужда от време, за да се адаптира към новия режим на хранене.

Преяждането би било абсолютно противопоказно. 

ИДЕИ

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement