Великденските пости може да са сериозно изпитание за организма на някои хора. Причината - това е период, в който не се консумират месни и млечни продукти. Но постене не означават гладуване.
С какво да се храним така, че да не навредим на здравето си?
Кои храни са забранени?
- месо
- риба
- морски дарове
- млечни продукти
- яйца
- алкохол
Кои храни са разрешени?
- зеленчуци
- плодове
- бобови
- гъби
- ядки
- пчелни продукти
Препоръчително е 3 дни в седмицата растителните храни да се ядат свежи, в суров вид. В останалите дни може да са термично обработени.
Според руския ендокриног и диетолог д-р Оксана Михалева към храната може да се добавя захар, шоколад без мляко и сушени плодове.
ПОЛЗИ ОТ ПОСТЕНЕТО
- По време на пости много хора се чувстват по-жизнени, с повече енергия, подобрява се и видът на кожата им. Често се редуцират и килограмите, въпреки че не това е основната цел на поста. В същността си постенето е за пречистване на душата, чрез чистене на тялото.
- При правилно хранене в този период здравето може значително да се подобри. Храненето по време на Великденския пост е с цел само да се утоли гладът и трябва да е с мярка.
- Постенето може да повлияе положително на храносмилането, да бъде профилактика срещу някои онкологични заболявания, да възпрепятства развитието на атеросклероза и захарен диабет.
- Витамините и минералите в растителната храна подобряват обмена на веществата и повишават имунитета.
- Нервната система е тонизирана.
- Кожата и косата изглеждат по-здрави.
- Понижава се холестеролът.
КОГА ПОСТИТЕ МОЖЕ ДА НАВРЕДЯТ?
Църквата има по-особени правила и прави някои изключения за хората в не добро здраве, които искат да постят. За тях е разрешена консумацията на риба.
Често по време на пости хората компенсират липсващата храна с хлебни изделия. Това може да доведе до подуване и тежест в стомаха.
Свежите плодове и зеленчуци може да са противопоказни за хора с колит или Синдром на Крон. Необходимо е те предварително да се консултират с лекар.
Пример за балансирано дневно меню по време на пост
Закуска
черен хляб
овесена каша, приготвена с вода
компот
Късна закуска
30 г орехи
плод
Обяд
салата от домати, краставици и зехтин
постна зеленчукова супа
супа от гъби
хляб
чай
Следобедна закуска
ябълка
круша
компот
Вечеря
печени картофи
варен фасул
салата от зеле
Важно за постите е да бъдат завършени правилно.
След постите идва период, в който може да се консумират яйца, печива с млечни продукти, и др. Важно е да не се прекалява с тях. След ограниченията организмът ни ще има нужда от време, за да се адаптира към новия режим на хранене.
Преяждането би било абсолютно противопоказно.
ИДЕИ