"Трапеза, на която отсъства мисълта за Бога, по нищо не се отличава от трапезата на животните" - преп. Йоан Дамаскин

Ето рецепта за една постна гозба:

Леща по манастирски

1 ч.ч. леща

2 бр. картофи

1 морков

1 глава лук

1 коренче магданоз

1 средно голям резен целина

2 глави чесън

1 домат

1/2 к.ч. олио

1 с.л. брашно

ронена чубрица

червен пипер

розмарин

оцет

сол

Лещата се измива, залива се със студена вода и се варят заедно с нарязаните на дребно морков, магданоз, целина, картоф и лук. Когато лещата омекне, се прибавят олиото, скилидките чесън и чубрицата. Брашното, заедно с червения пипер, се разтваря в малко от бульона и се връща обратно в тенджерата, като се бърка (вместо брашно за сгъстяване, може да се пусне във вече врящата вода 1 цял картоф, след като се свари да се извади и да се пасира с част от бульона). Малко преди да се дръпне лещата от огъня, се прибавя обелен и нарязан на дребно домат. Чорбата се подправя със сол и оцет на вкус. Преди да се сервира, се украсява със стръкче розмарин.