"Трапеза, на която отсъства мисълта за Бога, по нищо не се отличава от трапезата на животните" - преп. Йоан Дамаскин
Ето рецепта за една постна гозба:
Леща по манастирски
1 ч.ч. леща
2 бр. картофи
1 морков
1 глава лук
1 коренче магданоз
1 средно голям резен целина
2 глави чесън
1 домат
1/2 к.ч. олио
1 с.л. брашно
ронена чубрица
червен пипер
розмарин
оцет
сол
Лещата се измива, залива се със студена вода и се варят заедно с нарязаните на дребно морков, магданоз, целина, картоф и лук. Когато лещата омекне, се прибавят олиото, скилидките чесън и чубрицата. Брашното, заедно с червения пипер, се разтваря в малко от бульона и се връща обратно в тенджерата, като се бърка (вместо брашно за сгъстяване, може да се пусне във вече врящата вода 1 цял картоф, след като се свари да се извади и да се пасира с част от бульона). Малко преди да се дръпне лещата от огъня, се прибавя обелен и нарязан на дребно домат. Чорбата се подправя със сол и оцет на вкус. Преди да се сервира, се украсява със стръкче розмарин.