Приема се, че кучето е потомък на дивия вълк, въпреки че все повече теории оспорват това. Някои учени смятат, че кучетата са произлезли от съвсем различен животински вид, който е изчезнал преди хиляди години.

Кучетата са първите животни, които са опитомени от хората. Все още е загадка кога точно са били опитомени - датите варират от преди 15 000 години до преди 36 000 години. Едно нещо е сигурно, че те са спътници на човека от дълбока древност.

Ето и няколко интересни факта:

1. Най-древната порода куче е Салуки

Открити са запазени фигури от слонова кост с глава на Салуки, датиращи от 6000 г. пр. Христа. В Древен Египет го наричали „кралското куче на Египет“, като след смъртта, фараоните мумифицирали телата на Салуки наред със своите.

2. Кучетата от породата Басенджи също били на почит в Древен Египет

Открили голям брой мумии на кучета от тази порода, които били мумифицирани заедно със стопаните си – египетски фараони. Дори прочутият египетски фараон Тутанкамон имал любимец от породата Басенджи, с когото бил погребан. Басенджи е единственото куче, което никога не лае.

3. Ако ви се струва, че кучето чете мислите ви, може би сте прави

От 1278 „телепатични“ експеримента, проведени в Русия, 696 са успешни – кучетата разбират някои команди, преди стопанинът им да ги е изговорил.

4. Кучето е първото същество, изпратено в Космоса

През 1957 г., куче на име Лайка, става първото живо същество летяло в космоса. Експериментът доказва, че живо същество може да полети в космоса, въпреки че Лайка умира няколко часа след изстрелването.  Дъщерята на Лайка ражда 4 кутрета, чийто стопанин е бил президентът Джон Кенеди.

5. Кучетата могат да надушват болестта рак с 97% точност

Обонянието на кучетата е между 10 000 и 100 000 пъти по-силно от това на човека. Изследователи от колежа по остеопатична медицина,  обучили бийгъли, които са известни със своите обонятелни възможности. Обучението траело осем седмици, като целта му била да се идентифицират разликите между кръвните проби взети от здрави и от болни пациенти.

След приключването на теста, кучетата са имали 97% успех.

Кучетата усещат промените в човешкото тяло. Те могат да надушват нивата на различни химикали в тялото ни и според това, определят дали сме щастливи, ядосани, болни и т.н. Те усещат промяната в кръвната ни захар, още преди ние да сме усетили замайване или по-сериозни симптоми.

6. Най-старото куче в света е било Австралийската овчарка Маги, която починала на 30 години през 2016 г.

7. Най-богатият домашен любимец в света е немската овчарка Гюнтер IV, чието богатство се оценява на 373 милиона долара

8. Отпечатъците на кучешките носове са уникални както пръстовите отпечатъци на хората

9. Кучето е способно да запомни между 200 и 500 думи

10. Сибирското хъски е най-издръжливото куче в света

Един впряг от породата хъски може да измине повече от 160 км на ден, като се движи със скорост 17км/час.

Можем да изброяваме и още, но любовта, с която ни даряват, не би могла да се измери с факти.