.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Галенето на кучета или котки сваля стреса за 10 минути

Евгений Милов | преди 13 седмици
кучета или котки
Снимка: iStock
Домашните любимци свалят нивата на хормона на стреса кортизол

Разкарайте стреса от живота си, като си вземете домашен любимец - галенето на котки и кучета само за десет минути може значително да намали тревожността.

Резултатите са от ново изследване на американски учени от университета на щата Вашингтон, проведено с 249 студенти, разпределени в четири случайни групи, които трябвало в различна степен да взаимодействат с животните. 

Проучването показа, че галенето на котки и кучета повишава общото благосъстояние и настроение на участниците - дори и при тези доброволци, които са силно натоварени.

Само 10 минути галене на домашните любимци помага за значително намаляване на нивата на кортизол в пробите от слюнката на учениците, които изследователите са взели.

кучета или котки
Снимка: iStock

Кортизолът е хормон, произвеждан в организма ни по време на стресови ситуации.

"Дори само десет минити могат да имат значителен ефект", коментира проф. Патриша Пендри от департамент "Човешко развитие" към университета.

Много университети, които имат програми за намаляване на стреса сред студентите с помощта на животни, вече получават дивиденти от това.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "American Educational Research Association".

Беленето на картофи бори стреса по-добре от йогата"Дори рязането на лук може да бъде направено по терапевтичен начин"

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?