Великденските пости започнаха и продължават общо 7 седмици до 12 април. До Великден се спазва строга забрана по отношение на храните от животински произход. Постът се свързва с представата за очистване от греховете ни. Ето едно предложение за постно ястие:
Картофена чорба с печен лук
3 картофа
2 моркова
2 глави лук
1 резен целина
1 к.ч. фиде
1 к.ч. олио
1 с.л. оцет
5-6 скилидки чесън
1 ч.л. мащерка
сол
Чесънът се запича на сух тиган заедно с обелките за 10-15 минути. Главите кромид лук (без да се белят) се запичат във фурна. В подсолена вряща вода се изсипват морковите и целината. След 10-15 минути се добавят нарязаните на кубчета картофи и половината от мазнината. 10 минути преди края на варенето се добавя и фидето. Котлонът се изключва и супата се оставя да ври с прихлупен капак. Поръсва се с накълцания магданоз и мащерка.
Изпечените чесън и лук се обелват и намачкват със сол в хаванче заедно с останалото олио и оцета. Така приготвената каша може да се сипе в готовата чорба или да се сервира отделно.