След Втората световна война започва масовото произвеждане на пластмаса, което днес ни кара да се чувстваме така, сякаш светът ще е неузнаваем и нефункциониращ без тези продукти. С годините темата за проблемите, които пластамасата създава става все по-осезаема, заради скока в производството в глобален мащаб. Половината от изработените пластмаси са от последните 15 години.

Българските домакинства средно използват на ден между 4 и 5 пластмасови опаковки, сочат дании на Грийнпис България за 2020 г. Представено така не изглежда много, но когато умножим по броя на домакинствата у нас, нещата не изглеждат толкова добре. Всички опаковки, които виждаме в повечето вериги магазини са изработени от пластмаса. Те биват използвани около година и половина, заради срока на годност на стоката, която съдържат или заради маркетингови промени от страна на бранда.

В ежедневието си всеки един от нас използва голямо количество пластмаса или продукти, произведени от пластмаса. След дълъг работен ден рядко успяваме да се замислим за мястото, от което да напазаруваме и предпочитаме да заложим на най-близкия магазин, без да обръщаме внимание на факта, че това рефлектира върху замърсяването на околната среда.

Снимка: Боряна Павлова

В Европа пазаруването без пластмаса не е непознат метод за потребителите, а е станало част от живота им. Магазини, предлагащи продукти без опаковка, съществуват от вече 6-7 години и по-голямата част от хората там са изградили навици.

Благодарение на престоя си в чужда държава, Антония започва да се замисля над употребата на пластмаса и след прибирането в родината си предава тази идея и на близките си. Тя е на 29 години, живее в София и работи в сферата на комуникациите. Разказа пред нас, че се опитва да намали до минимум замърсяването на природата и затова пазарува от определи магазини и винаги носи със себе си торбичка от плат или съд за съхранение.

Всяко начало е трудно, но всеки трябва да намери продукт за многократна употреба, който може да замести пластмасата в ежедневието му без да го затормозява много”- споделя тя.

Попитахме я и за мита, свързан с по-високата цена на продуктите в такъв тип специализирани магазини, а тя обясни, че това да си купиш веднъж по-скъпа самобръсначка и само да сменяш ножчета е равностойно на това да закупуваш единични всеки месец.

Затова се постарахме да намерим 3 магазина, намиращи се в София, които представят различни продукти, но всички обгърнати от една обща мисия - живот без пластмаса. В тези места може да купите всичко необходимо за дома, но без да се препълвате с пластмаса за еднократна употреба. Интересен факт за тези обекти е, че любовта към природата ограничава и избора от продукти, защото собствениците се стремят да намалят и вредните емисии, които се произвеждат при превоза на стока. Всичките магазини са разположени на централно място, така че достигането до тях да бъде възможно най-лесно и бързо.

  • “Без опаковка”

Имахме възможността да поговорим със собственичката Вероника Костадинова. Този магазин предлага възможността за закупуване на насипни хранителни стоки. Имат разнообразие от домашни сладка и сокове от български производители. Бобовите и зърнени култури са на почит там и са поставени на високо и видно място.

Снимка: Боряна Павлова

Най-интересното нещо от всичко е възможността да сипеш сам в собствен съд по-голямата част от продуктите. А ако за първи път посещаваш такова място и не си подготвен, не трябва да се притесняваш - можеш да купиш от техните стъклени бурканчета или поставки за яйца, които можеш да използваш повторно. Също така предлагат чанти от плат, които се съчетават с всеки тоалет и побират всеки пазар.

А за да се разсъните сутрин може да изпиете една гореща чаша кафе, което да бъде направено във вашата специална чаша или пък в ядлива чаша. Няма нищо по-добро от това да хапнеш нещо след кафето, а защо не пък и чашата.

Горещо кафе в ядлива чаша
Снимка: Боряна Павлова

В “Без опаковка” залагат изцяло на български продукти, основно за да получават прясна стока, която не е изминала дълъг път, за да достигне до домът ни и да подкрепят малките бизнеси у нас.

  • Station zero 

Това е ново и модерно място. Собственик е Стойчо Наков, един от създателите на платформата “ecoswitch”, чиято мисия е “Повече хора, по-малко пластмаса”. Стоките там са разнообразни, като започнем от душ гел, както за вас така и за цялото семейство и стигнем до клечки за уши за многократна употреба.

Снимка: Боряна Павлова

Магазинът предлага всякакви видове препарати - за миене на съдове, за пране и почистване, като всичките могат да бъдат пресипани в собствени контейнери за съхранение. “Station zero” имат страхотна инициатива, която предлага на клиентите си да вдъхнат нов живот на пластмасовите опаковки без никакви усилия. След като вече не ви е нужна дадена пластмасова опаковка, може да я занесете в магазина където ще бъде старателно почистена и дезинфекцирана и след това предлагана на други клиенти безплатно. По този начин магазинът поддържа и основната си мисия, свързана с информирането на хората за вредите, които нанасят пластмасовите изделия, но и даването на решения за справяне с този проблем.

Снимка: Боряна Павлова

В Station Zero продават много весели и цветни термоси, за които понякога може да се наложите да поизчакате, защото за да достигнат до вас, изминават дълъг път с влак (около 2 месеца) - целта е намаляването до минимум на вредните емисии, които се създават при превоза.

  • Garafa wine shop

Какъв по-добър завършек на един тежък горещ работен ден от охладено вино и любим човек. А още по-добре ще е това да е наливно вино. Да наливно! В "Гарафа" предлагат различни видове вина, които могат да бъдат пресипани в любимата ви бутилка вино. Там се срещнахме с продавач-консултантът Карина, която сподели своя опит от работата.

Снимка: Боряна Павлова

Тук не се предлага и не се използва пластмаса. Магазинът предлага дегустация за по-нерешителните от вас, чрез която да се докоснете до различни вкусове и аромати и да изберете вашия. Да, те също са помислили за всички забраванковци и предлагат вариант за купуване на стъклени шишета, които няма забравите следващия път - заради страхотния им дизайн.

Снимка: Боряна Павлова

Пазаруването без пластмасови опаковки е нещо сравнително ново на българския пазар, но започва да става все по-популярно. Първоначално е малко стряскащо да влезеш в магазин, където нищо не е опаковано, но смятаме че си заслужава да опитате. Даже е забавно!

Снимка: Боряна Павлова

И не забравяйте - нищо не се получава изведнъж, но щом започнем да се замисляме дали да вземем найлонова торбичка от супермаркета, значи сме поели по пътя към живот без пластмаса.