Пластмасовите опаковки от козметични продукти са сред неща, които задръстват океаните на планетата с боклук и буквално ги превръщат в сметища. Около 552 млн. опаковки от шампоан се изхвърлят всяка година, като само 1 от 5 души рециклира ненужните опаковки от банята си.

За щастие, има дизайнери с еко съзнание, които работят по създаването на нови алтернативи на синтетичните опаковки, за да помогнат за намаляване на замърсяването с пластмаса. Такава е Ми Джоу, магистър в лондонския колеж "Central Saint Martins", която повежда борба срещу пластмасовите отпадъци. Дизайнерката е създала бутилки и опаковки, които вместо от пластмаса, са изработени от сапун.

Колекцията "Soapack" е създадена от сапун на базата на растително масло, който се разтваря във водата, след като вече не е необходим - дори и "хартиените" инструкции върху опаковките.

Устойчивите продукти са не само гениална алтернатива на пластмасови опаковки, но колекцията изглежда стилна и изтънчена, наподобявайки формите на класическите стъклени флакони за парфюми. Освен това изящните форми на продуктите са оцветени с пигменти от минерали, растения и цветя, което води до меки нюанси и пастелни градиенти.

Междувременно...