1. Купувайте стъклени, вместо пластмасови или метални опаковки

91% от пластмасата не се рециклира. Човечеството е създало 8,3 милиарда метрични тона пластмаса, от които 6,3 милиарда метрични тона остават вечни отпадъци. От тези отпадъци общо само 9% се рециклират, 12% се изгарят и 79% се натрупват в сметища или в природната среда, най-вече в океаните.

Всяка година се изхвърлят 300 милиона тона пластмаса.

Най-малко 100 милиона морски бозайници умират всяка година от пластмасови отпадъци.

Бисфенол А е основната съставка в производството на пластмаса. Присъства в бебешки шишенца, пластмасови съдове, чаши и т.н. Най-опасни стават когато се нагреят или се използват в микровълнова печка.

Фталатите се химикали, които се използват като омекотители за PVC пластмаса. Те са класифицирани като разрушители на ендокринната система, токсични са за репродукцията и увреждат фертилитета.

За съжаление водещите български производители на кисело мляко използват полистиген. Този вид пластмаса не е подходящ за опаковане на хранителни продукти.

Не купувайте хранителни продукти в пластмасови опаковки, на които не е отбелязан вида пластмаса. 3(PVC), 6(PS) и 7(PC) са най-опасните.

Стъклото е абсолютно безвредно за човека и не замърсява планетата. Пластмасата и металът отделят вредни вещества, които се смесват с храната и напитки.

Найлоновите торбички и опаковки са едни от най-замърсяващите и най-разпространени замърсители. Много лесно е да се заместят с торбички за многократна употреба.

2. Намалете или спрете месото

Животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове и се нарежда на второ място по замърсяване след транспорта.

83% от земеделската земя от цял свят се използва за животновъдство. Липсата на земеделска земя води и до изсичането на екваториалните гори в Амазония.

Всяка минута се отсичат 2400 дървета. С този ритъм всички тропически гори ще изчезнат до 70 години. 55% от Амазонската гора ще изчезне до 2030 година.

 

3. Минимизирайте придвижването с кола

Автомобилите са основен замърсител, отговарящ за 60,7% от общите емисии от сухопътния транспорт в Европа.

Снимка: https://www.pionniers.org/comment-etre-ecolo/

Четири милиона деца развиват астма всяка година в резултат на замърсяването на въздуха от автомобили. 

Освен това изпаренията от бензин могат да предизвикат силна агресия.

Личните автомобили превозват малък брой хора. Има средно 1,7 пътника в кола.

За кратки разстояния използвайте обществения транспорт, придвижвайте се повече пеша или с колело. Освен това вече съществуват и електрически скутери.

4. Избягвайте продукти за еднократна употреба.

5. Не прекалявайте с парно или климатик.

6. LED осветлението е за предпочитане, то е икономично и екологично.

7. Изключвайте зарядните от контакта, когато не ги ползвате

8. Не прекалявайте с дългите душове, водата е ценна.

Източник: National Geographic