.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

5 грама пластмаса поглъщаме седмично, еквивалентно на кредитна карта

Евгений Милов | преди 14 седмици
кредитна карта
Снимка: iStock
По света хората приемат средно около 2000 пластмасови микрочастици седмично

В световен мащаб хората всяка седмица приемат в организма си средно по 5 грама пластмаса, еквивалентно на теглото на една кредитна карта, сочат резултатите от ново проучване.

Това пластмасово замърсяване идва от "микропластмасата" - частици, по-малки от пет милиметра, които попадат в нашата храна, питейна вода и дори във въздуха.

6 начина да използваме по-малко пластмасаГотово, така вече живеете по-екологично

По света хората приемат средно около 2000 пластмасови микрочастици седмично, според резултатите от изследването на австралийски учени от Университета в Нюкасъл.

пластмаса
Снимка: iStock

Тези малки частици могат да произхождат от различни източници, включително влакна от изкуствени дрехи и съставките в някои пасти за зъби, както и от по-големи парчета пластмаса, които постепенно стават по-миниатюрни, след като са изхвърлени и започнат да се разпадат.

Пластмаса съдържа питейната вода на пет континента Никой не е в безопасност

Малките частици пластмаса навлизат в реките и океаните и могат да бъдат погълнати от риби и други морски обитатели, които завършват в чинията на човек и така попадат в организма му.

пластмаса
Снимка: iStock

Микропластмаса се открива в много популярни храни и напитки от ежедневието, като вода, бира, миди и сол, съобщава ръководителката на изследването Кала Сенатираджа пред CNN. 

Земята се превръща в пластмасова планета Това в морето не е медуза...
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?