Те са Калина и Петър и вече половина година се занимават с изработката и разпространението на восъчни опаковки като алтернатива на пластмасовите и найлонови опаковки. Проектът им се нарича Wrap Around. Отскоро започват да правят и кокосови гъби за миене на съдове, като алтернатива на масово разпространените, отделящи пластмасови часици във водата. Калина Мазгалова се е занимавала с различни дейности в офис среда, както и с разнородна работа в организации, които отговарят на нейните разбирания за света - вегетариански ресторанти и пр. Петър Захариев пък е професионален готвач, упражнявал няколко години професията си на различни места. Общият им път сега е „застлан“ с восък от дамара, което не го прави по-хлъзгав, а напротив – по-устойчив. Екологично устойчив.

Как се роди идеята за восъчните опаковки? Какво налага търсенето на алтернативи на стреч фолиото и пластмасовите кутии?

Идеята да изработваме такъв вид изделие дойде в период на безработица и търсене на смислено занимание и препитание от страна на нежната част от нашия екип. И двамата сме любители на всичко, което е близо до природата, а периодът беше наситен с издирване на различни алтернативи на пластмасата, които не нанасят щети на нашата мила планета Земя. Така попаднахме на восъчните кърпи за съхранение на храна, които вече се изработваха в няколко държави по света. След бегло подмятане на шега да започнем да се занимаваме с тяхното производство в България, на следващия ден вече бяхме закупили един метър плат и половин килограм восък.

Тенденциите се определят от хората, тяхното търсене и степен на отворено съзнание. Глобално се заговори много за вредите от еднократната пластмаса, нейната невъзможност за разграждане в природата (само се разпада до микропластмаса), както и наличието й в огромни количества във водните басейни и в техните обитатели, които ние консумираме. Осъзнаването, че всички сме свързани разтресе представите на хората и ги накара да се замислят за последиците от нашите действия.

Изработили сте 730 комплекта за 2 седмици. Това означава ли, че все повече хора искат, освен да им е чисто и прибрано, да ползват материали, които не вредят на околната среда?

Да, определено забелязваме увеличен интерес към нашата работа и изделия. Нашите клиенти са само хора, които живо се интересуват от съдържанието на продукта, възможността за разграждане в природата, добивната устойчивост, както и въглеродния отпечатък, който идва с изработването на едно изделие. Бихме казали, че те избират нашия продукт главно защото използваме напълно естествени материали. Обръщат внимание и на производството и това да не поръчват еко продукти от Китай, защото са запознати с дефиницията "еко-мили" (бел.ред. - когато се предпочитат продукти местно производство не само се стимулират икономиката и малките производители, но и се намалява въглеродният отпечатък, заради транспорта).

Снимка: facebook.com/pg/wraparoundwraps

Какъв е съставът на восъчните кърпи опаковки?

Кърпите имат четири прости и напълно разградими в природата съставки - 100% памучен плат, който не съдържа примеси и пластмасови нишки; тройно пречистен восък - с чудесни антибактериални свойства; дамар смола - спряхме се на нея, а не на някоя от другите дървесни смоли, като боровата, например, тъй като при дамара няма изсичане на дървета, а се добива чрез потропване по самото дърво; и масло от жожоба - нашият естествен консервант, който за разлика от други масла (като кокосово, което също се използва често), не гранясва.

Какво може да се съхранява в тях и какво не може?

В тях може да се съхранява всякакъв вид храна - от билки, до кашкавал и сирене, плодове, зеленчуци и хляб. Идеални са за моделиране (точно както стреч фолиото) около различни съдове - купи, чинии, тави с останала храна, като помагат да се запази свежа. Чудесни за излети, преходи и училище, тъй като са изключително леки, без излишна тежест или обем. Единствено не се препоръчват за директно завиване на сурово месо, тъй като то предполага измиване на съда (в случая кърпата) с вряла вода, а това би било противопоказно за покритието от восък.

Защо е нужно това восъчно покритие?

Восъкът помага по две направления на кърпите - те да бъдат по-моделируеми и да успяват да запазят храната по-свежа за по-дълго време. В комбинация със смолата от дамар кърпите могат да заемат всякаква желана форма при намачкване, което ги прави идеален заместител на стреч фолиото в кухнята. Също така не трябва да бъде пренебрегван и фактът, че восъкът е антибактериален и чудесен избор при боравене с храна.

Как се поддържат кърпите, за да разчитаме на тях по-дълго време?

Кърпите се поддържат изключително лесно, като се мият със студена вода и след това се оставят да изсъхнат на плот, без да бъдат мачкани или изцеждани. При силни замърсявания може да бъде използван лек препарат и нежни движения на ръцете.

Разкажете ни малко и за кокосовите гъби за миене на съдове.

Още от самото създаване на Wrap Around имаме изключително силно желание да намерим и алтернатива на така неприятните за нас пластмасови гъби за миене на съдове. Всички знаем, че части от тях редовно се отделят от повърхността им и попадат в отпадъчните води, а след това и в природата. От година пробваме различни версии за изработка - само от влакна, текстилни, с пълнеж от влакна и с текстилна обвивка; с различни видове растителни влакна. Вариантът, на който се спряхме, се състои само от компресирани кокосови влакна, добити като остатъчна дейност от потреблението на кокоси. Това е и една от причините да изберем това решение, тъй като затваряме един цикъл и оползотворяваме част, която иначе не би намерила приложение в бита ни. Другите предимства, които намираме спрямо гореизброените варианти са: по-нисък въглероден отпечатък за изработка, напълно разградими и компостируеми, достатъчно груби и силни, за да отстранят упорити замърсявания, но да не надраскат различните видове повърхности; евтини и достъпни за всеки; проветриви и лесно съхнещи, което не позволява мухлясване и образуване на неприятни миризми; без типичното неприятно усещане (като слуз) на текстилните или пластмасовите гъби.

Как реагират хората, след като са ползвали такъв алтернативен продукт?

За радост можем да се похвалим с изключително много впечатлени и доволни клиенти, които с ентусиазъм поръчват за свои близки или за подаръци. Всяка седмица получаваме красиви кадри от различни точки на България и нашите кърпи на техен фон. Другите фотоси, които ни радват безкрайно са щастливи деца с техните цветни и забавни кърпи. Никога няма да забравим историята на една клиентка, която е живяла в Щатите и е закупила восъчни кърпи оттам като спомена с името на световноизвестна марка, гигант в производството на еко алтернативи. Дамата сподели, че нашите кърпи превъзхождат техните по множество критерии. Дори беше подарила на свои приятели от Словения и Латвия, като по нейни думи "са станали тотален хит". Друга любима наша история е свързана с клиент, който по време на кризата с карантината ни беше предложил безвъзмездно да работи за нас и нашата обща кауза, защото я е приел много присърце.

Как би изглеждала онази класическа картинка от 90-те години по време на пътуване до морето, когато върху капака на москвича се подреждаха пластмасовите кутии с кюфтета, в съвременен вариант?

Иска ни се да е нещо като - електромобил или хибрид; на капака восъчни кърпи, метални кутии и бутилки за вода за многократна употреба, спрели някъде сред природата за кратък пикник, събрали 1-2 торби с боклук, който не би трябвало да е там. Осъзнато и с мисъл, така виждаме съвремието.

Снимка: facebook.com/pg/wraparoundwraps