Ако сте чели дори една книга на майстора на хоръра Стивън Кинг, няма начин да не сте попаднали на името на Табита Кинг – съпругата на писателя от почти 50 години. Тяхната любов е една от най-дълготрайните и силни в света на литературата, а страстта към писането (и по-специално към хорър жанра) се споделя не само от тях двамата, но и от синовете им. Всъщност двамата са родители на един от най-популярните автори на хорър в днешно време – Джо Хил, който написа „Рога“ и „Носферату“.

Влиянието на Табита Кинг се простира много по-далеч, отколкото предполагат рамките на брака. Тя е най-близкият човек на Стивън Кинг, най-верният му читател, най-големият критик и човекът, без когото кариерата му може би никога нямаше да започне.

Как Стивън и Табита успяха да са щастливи дори в бедност

Стивън и Табита са се запознали на писателски семинар. Двамата били много впечатлени един от друг и от стила си на писане. По това време Табита имала приятел, но когато той я зарязал, младата жена започнала да излиза със Стивън Кинг.

Бъдещият писател не бил красавец, не бил атлетичен, но пък бил страшно популярен сред състудентите си, които вече се били убедили в таланта му, благодарение на няколко публикувани разказа в мъжки списания.

Двамата си паснали много добре (макар че Стивън Кинг се напил сериозно) и станали неразделни. Оженили се на 2 февруари 1971 г. Животът на младоженците бил труден, защото и двамата не могли да си намерят свястна работа. Стивън работел в пералня, а Табита в сладкарница. Живеели в каравана, която им отесняла след раждането на дъщеря им Наоми. През 1972 г. им се родил и син.

Стивън Кинг вече бил написал няколко романа, които не могъл да публикува. Започнал работа като учител по английски, но заплатата му не била много висока, затова трябвало да си докарва допълнителни доходи с втора работа на бензиностанция.

Понякога успявал да продаде разкази на мъжки списания като „Плейбой“, но заплащането стигало само колкото да покрие най-належащите им нужди и много често чековете идвали като спасение, когато били останали без пари за храна и лекарства за децата.

През цялото това време Табита никога не спряла да подкрепя мечтата на Стивън да стане писател. Тя вярвала, както и самият той, че именно това е бъдещето за него. Веднъж дори му забранила да започва допълнителна работа, защото нямало да му остава време да пише.

Никога не чух от устата на Таби и дума на съмнение. Нейната подкрепа беше безрезервна, едно от малкото хубави неща, които можех да приемам за даденост. Винаги, когато видя нечий дебютен роман, посветен на съпругата (или на съпруга), се усмихвам вътрешно и си мисля: Това в някой, който разбира. Писането е самотна професия. Много е важно да имаш до себе си някой, който вярва в теб. Не са нужни гръмки думи Самата вяра обикновено е достатъчна.

Стивън Кинг, „За писането“

Как Табита извади кариерата на Стивън Кинг от кошчето за боклук

През 1973 г. Стивън Кинг започнал да пише разказ за момиче телекинетик, което е тормозено от съучениците си и използва силата си, за да им отмъсти. След 15 страници писателят вече знаел, че историята е твърде голяма, за да бъде разказ, а не смятал, че ще се намери издател за роман с подобен сюжет, затова смачкал хартията и я хвърлил в кошчето за боклук.

Същата вечер, докато бил в банята, Табита видяла изписаните страници и ги извадила от боклука. Прочела ги, загладила ги колкото могла и когато Стивън дошъл при нея му казала, че в историята има потенциал и трябва да я довърши.

Кинг се възпротивил, защото чувствал, че не знае нищо за жените, но Табита обещала да му помогне. В крайна сметка този разказ се превърнал в романа „Кери“, който станал първият публикуван роман на Стивън Кинг през 1974 г. Книгата се превърнала в бестселър и донесла на Стивън Кинг близо половин милион долара. Само първата капка в огромното му богатство и богатото му творчество.

Снимка: imdb.com

Всъщност именно на Табита дължим една от най-култовите сцени в книгата (и във филма на Браян де Палма), когато другите момичета замерят Кери с тампони. Съпругата му помага и за друг момент – по какъв начин точно Кери да използва силата си, за да отмъсти на съучениците си за жестоката шега, която ѝ погаждат на бала.

След „Кери“ Стивън Кинг публикува поне по един роман годишно (с изключение на 1976 г.), но кариерата му можеше никога да не започне, ако не беше намесата на Табита. Именно затова тя е първият и най-важен читател на Стивън Кинг. Във всяка своя книга писателят ѝ благодари.

Еднакво ли цените всички мнения? Аз не. За мен решаващо е мнението на Таби, защото пиша за нея и нея искам да впечатля.

Стивън Кинг, „За писането“

На следващата страница може да прочетете как богатството донася още проблеми на семейството и как Табита Кинг успява да спаси живота на съпруга си, след като той едва не умира при тежък инцидент >>>