Някои от най-красивите любовни истории на всички времена всъщност завършват трагично – Ромео и Жулиета, Тристан и Изолда, историята от „Титаник“... Такава е и любовта, която харизматичният северноирландски актьор Лиъм Нийсън преживява със своята съпруга Наташа Ричардсън. На публиката у нас той е познат от „Списъкът на Шиндлер“, „Наистина любов“ и от трите хитови части на „Твърде лично“. Наташа пък е родена в семейство на потомствени актьори – майка й е легендарната Ванеса Редгрейв, а баща й – режисьорът Тони Ричардсън.

  • Паолина и Симеон Йотови са сред 128-те двойки в столицата, които си казаха „Да” на 20.02.2020 г.
  • Дона Петкова и Николо Коцев: Когато и двамата в една връзка са готови да се жертват за другия, нещата се получават
  • Любовна история: Голди Хоун и Кърт Ръсел - 36 години заедно, но не искат и да чуят за брак
  • Амал Аламудин е жената, която накара Джордж Клуни да чака 20 минути, преди да каже "Да"
  • Мила Иванова от Солунска 16: Без любов не може!
  • Мила Кунис и Аштън Къчър – любов като от романтичен филм
  • Антония Апостолова: Любовта е по-силна от способността ни да я унищожаваме
  • Любовна история: Виктория има 14 годежни пръстена от Дейвид Бекъм в знак на чувствата му
  • Антон и Темз, чиято любов към четенето споява сърцата им в едно
  • Хоакин Финикс и Руни Мара: Любовта, която яде веган бургери

През 1993 година Лиъм и Наташа участват в бродуейската продукция „Ана Кристи“, където се запознават. По това време тя е на 29 години и е омъжена за първия си съпруг - продуцентът Робърт Фокс. Не минава много време след представлението, когато става ясно, че Наташа се развежда с Робърт. Не е ясно и дали бракът се разпада заради плъзналите в пресата слухове за романса й с Лиъм, но едно е сигурно – химията между тях е силна и категорична. За изпълнението си в „Ана Кристи“ и двамата получават номинация за награда „Тони“ – доказателство, че работата им заедно е безупречна.

Снимка: Getty ImagesНаташа се развежда няколко месеца след края на продукцията. Към този момент отношенията между нея и Нийсън не са съвсем установени. До 30-я й рожден ден, когато Лиъм й подарява картичка, в която изразява платоничните си чувства. Нейният отговор бил

„Това е като писмо от най-добър приятел. Каква е връзката ни?“

Актьорът не се учудва на прямотата, с която тя му отговаря. За този момент от живота си той по-късно споделя пред NY Daily News “Тогава разбрах, че обичам този човек. Помислих си „Това е истинско и ценно и е нещо, което трябва да бъде опазено.“ Това е повратният момент в отношенията между Наташа и Лиъм, които по-късно се превръщат в една от холивудските двойки с най-здрав брак. Не след дълго двамата си купуват дом в Ню Йорк, а през лятото на 1994 година си казват заветното Да. В края на годината излиза филмът „Nell” с участието и на двамата, а в главната роля е Джоди Фостър. През следващото лято двойката се радва на раждането на първия си син Майкъл, а година по-късно се появява и Даниел – второто им дете.

Снимка: Getty ImagesИсторията е наистина красива и приказна, докато не се случва най-лошотo

На 16 март 2009 година, след 16 щастливи години заедно, Наташа получава контузия на главата, падайки по време на уроци по ски за начинаещи в курорта Монт Тремблант, Канада, намиращ се на около 130 километра от Монреал. Падането не било сериозно и медицински екип веднага е оказал първа помощ. Никой в този момент не предполагал, че може да се случи най-лошото и че контузията на 45-годишната актриса е смъртоносна. Тя се прибрала в хотелската си стая, когато малко след това състоянието й се влошило и била откарана в болницата в Монреал. По това време Лиъм снима филм в Торонто и пристига веднага след като научава за инцидента. Едно от първите неща, които лекарите му съобщават, е че съпругата му е в мозъчна смърт. 

Снимка: Getty Images

Години след инцидента Лиъм успява да говори публично за тежкия момент от живота си „Аз и тя имахме сделка. Ако някой от двамата изпадне във вегетативно състояние, другият да дръпне щепсела. Така че, когато я видях така с всички тези тръби, това беше първата ми мисъл.“
И докато човешката смърт винаги ще си остане трагедия, Лиъм намира нещо позитивно в цялата ситуация и нещо, което винаги ще го кара да се гордее със своята съпруга - „Тя дари три от органите си, така че благодарение на нея трима души са живи в момента... нейното сърце, бъбреците и черния дроб. Страхотно е, мисля, че тя щеше да бъде много доволна от това“, заявява Нийсън 5 години след смъртта на Наташа.


Може ли човек някога да преживее смъртта на любовта на своя живот? Според Лиъм – не!

През 2014 година той откровено споделя в интервю „Смъртта й никога не беше истинска. Все още има моменти, в които чувам как се отваря вратата... особено в първите няколко години. Всеки път, когато чуя да се отваря врата, все още си мисля, че ще чуя нея.“

Снимка: Getty Images


Лиъм намира своя начин да се справи с болката и тъгата – работата. До 2018 година, 9 години след смъртта на Наташа, той се е снимал в рекордните 34 филма според People. „Не се чувствам добре без работа“, заявява северноирландският актьор.

През 2016 година той пише във Фейсбук „Казват, че най-трудното нещо на света е да загубиш човека, когото обичаш. Жена ми умря неочаквано. Тя ми донесе толкова много радост. Тя беше моето всичко. Тези 16 години, в които бях нейн съпруг, ме научиха как да обичам безусловно.“

Майсторската актьорска игра на Лиъм Нийсън може да гледате на voyo.bg - в екшън трилъра от 2014 година "Директен полет", в който харизматичният Нийсън си партнира с невероятната Джулиан Мур. А от 24 февруари с премиера на платформата е нажежаващият екшън с негово участие "Без последна спирка".