Днес рождения си ден празнува един човек, който е станал причина за кошмарите на много хора, но въпреки това е обичан по целия свят. През живота си Стивън Кинг е имал една мечта и една цел - да бъде писател. Днес той има повече от 60 книги (романи и сборници с разкази) и богатство над 400 милиона долара. Майсторът на хоръра издава по една книга всяка година (а понякога и две) и, както сам предрича, единствено смъртта може да го спре да пише. Първият роман на Стивън Кинг е "Кери" от 1974 г., а в България произведенията му идват през 1986 г. с "Мъртвата зона".

Ето още 19 (най-могъщото число в книгите на Стивън Кинг) любопитни факта за писателя:

1. Когато е на четири години, Стивън Кинг най-вероятно става свидетел на смъртта на свой приятел. Двамата си играели близо до железопътни релси. След няколко часа Стивън Кинг се прибрал у дома си, пребледнял и изплашен, но не можел да си спомни какво е станало и защо се страхува толкова. Оказало се, че другото момче било блъснато от товарен влак, вероятно пред очите на Стивън (той и до днес не може да си спомни нищо). Катастрофата била толкова ужасна, че се наложило да събират "части от него в кошница", както майката на Стивън Кинг услужливо му разказала после.

2. Когато Стивън бил още дете, баща му излязъл, за да си купи цигари и никога не се върнал. Доналд Кинг напуснал семейството си и от тогава Стивън никога не го е виждал и не е проявявал желание да го види. Чак след години станало ясно, че мъжът се е оженил повторно и има друго семейство и други деца.

3. В началото на кариерата си Кинг бил пристрастен към алкохола и наркотиците. Писателят разказва, че след като е продал първия си роман, го е отпразнувал като си е купил кашон бира и се е напил до безпаметност. Със славата и по-големите възможности, проблемът му се задълбочил. Писателят станал зависим от кокаин и почти постоянно бил надрусан. Той дори споделя, че в това състояние е написал няколко романа и няма никакъв спомен от процеса.

4. Стивън Кинг познава не само успеха по-добре от нас, но и провалите. Преди да стане толкова известен, че да може, както сам казва, да "публикува списъка си с покупки и да изкара милиони от него", Стивън Кинг получил откази за десетки разкази и за 4 романа. В продължение на години отказите се трупали и Кинг забивал всеки отхвърлен разказ на пирон на стената си. Един ден те станали толкова много, че пиронът паднал.

5. Преди да се прочуе Стивън Кинг и съпругата му едва успявали да свържат двата края. С трите си деца живеели в каравана, нямали телефон и сметките се трупали, въпреки че и двамата работели. Често се случвало семейството да бъде спасено в последния момент, ако Стивън успеел да продаде някой разказ на списание.

6. Една от причините за успеха на Стивън Кинг е съпругата му Табита. През 1973 г., след като написва "Кери", Стивън решава, че книгата не си струва и я изхвърля. От коша за боклук я вади Табита, прочита я и му казва, че не е толкова зле, след това прави няколко предложения как може да я подобри (включително култовата сцена с тампоните). В резултат на това "Кери" е първата публикувана книга на Кинг и с нея започва зашеметяващата му кариера.

7. Писателят има няколко романа и под псевдонима Ричард Бакман. Това са първите му романи, които са били отхвърлени. Стивън Кинг успява да ги пусне под друго име и книгите на Бакман малко по малко започват да стават известни (едната дори е екранизирана с Арнолд Шварценегер в главната роля). След няколко години обаче тайната на Кинг е разкрита и Ричард Бакман умира.

8. Стивън Кинг е автор на една от най-смущаващите сцени в литературата. В романа "То" е описано как група деца (6 момчета и едно момиче) правят секс в подземната канализация на града. Сцената е толкова шокираща и смущаваща, че не е включена нито в екранизацията от 1990 г., нито в тази от 2019 г.

9. През 1999 г. Стивън Кинг претърпява почти фатална злополука. Блъска го микробус, който раздробява костите в краката му и му нанася още тежки поражения. Когато се възстановява, Кинг купува превозното средство и го унищожава.

10. Освен писател, Стивън Кинг е и любител музикант. Заедно с други писатели от щата Мейн, Кинг свири в рокендрол група.

 

Прочетете още какви хобита има Стивън Кинг, коя екранизация по своя книга не харесва (макар да е станала класика) и каква е връзката му с авторката на "Хари Потър" >>>