Александра Йорданова, гримьор на тв формата по bTV „Търси се”, още от училище умело борави с макиажа, а съученичките й с охота се оставят във вещите й ръце, както и на интересното й въображение. Гримът е нейна страст, но не е очаквала, че един ден ще е нейна професия. За първи път на курс за професионални гримьори тя се записва през 2007 г., три години по-късно изкарва следващ курс и още един след две години. През 2011-та Алекс, както я наричат, вече работи в БНТ, в шоуто „Денис и приятели”. „Може би тогава започна професионалната ми кариера като гримьор - разказва младата жена. – А 2012-13 започнах да работя с момичетата (Меги и Нели – водещи на „Търси се”, б. а.) и така до днес. По това време направих и студио за грим, което се намира на бул. „България” в столицата. Стартирах с миглопластика – удължаване на мигли, която тъкмо набираше популярност сред жените у нас. Предлагам микроблейдинг и грим, разбира се.”

От опит Алекс Йорданова споделя пред Ladyzone.bg още какво и как може да се подчертае само с изобилието от макиаж, какво е отношението й към перманентния грим, както и към по-кардиналните методи, които предлагат естетичните хирурзи, възползвала ли се е от услугите им и кой всъщност задава модните писъци във ваенето на формите на тялото и лицето. И не си мислете, че само жените са подвластни на перманентен грим и пластични интервенции!

Снимка: Личен архив

Алекс, какво е мнението ти за перманентния грим?
Аз съм за подобен тип процедури, ако се правят в случай, че клиентите имат нужда от тях. Има много хора, които по природа нямат плътни вежди или те не са с правилна форма. В подобни случаи дори трябва да сме благодарни, че е създаден микроблейдингът. Но напоследък наблюдавам, че много млади момичета прибягват към този метод, въпреки че природата ги е дарила с хубави вежди, те искат още и още. Не одобрявам това, защото резултатът не е положителен, по-скоро е негативен. Така красиви момичета в старанието си да приложат новостите върху себе си, постигат обратен ефект. След това съжаляват, но е късно...

Снимка: Личен архив

Кое е красиво и кое - грозно, според теб, и позволяваш ли си да казваш това на клиентите си?
Позволявам си да реагирам във всеки един случай, в който клиентът няма да изглежда по-добре, ако направя това, което иска. Дори ми се е случвало да ги връщам именно заради това. Красиво е, когато човек подчертае естествената си красота. Почти всеки има и недотам хубави черти, които с правилните трикове, могат да се прикрият. Например едно красиво синьо око, с правилните тонове може така да се подчертае, че още повече да изпъкне цветът му. Много често клиентките идват със снимка на някого и искат същия грим, а той по никакъв начин не кореспондира с формата на лицето и очите, с цвета на косата им. Но те са убедени, че ще изглеждат по същия начин. И тук идва моята роля - да им кажа, че това няма как да се случи, защото трябва да се съобразя с характеристиката на лицето им. В повечето случаи те се съгласяват с мен.

Снимка: Костадин Кръстев - Коко

А когато не се съгласят и настояват за грима от картинката, какво се случва?
Когато държат на първоначалната си идея, аз я изпълнявам. После те се поглеждат в огледалото и казват: „Беше права!”. Тогава следва отстраняване на грима и повторно нанасям това, което съм преценила, че ще им отива. Доста актуална практика е сред абитуриентките, които все пак са малки момичета, без опит в гримирането. Преди дни девойка държеше да е с огромни черни вежди, макар да беше с кестенява коса и съответно те не отиваха на нейното младо лице. Но това е положението... (усмихва се, б. а.).

Какво си изпробвала върху себе си и какво никога не би си направила като грим?
Може би съм пробвала почти всичко, но никога не бих сложила нещо, което не отива на чертите ми и формата на очите - например силен грим и подчертани скули, които буквално стоят като тъмни петна на бузите. Подобна техника често се използва за професионална фотосесия, където много се играе със светлината, с фотошопа. Случва се клиенти да искат именно такъв грим, но като го направя за сватба или бал, няма как да изглеждат като на снимката, по която има страшно много обработка. Светлосенките, които се прилагат, са именно за да изглежда добре моделът на снимките, но не и на живо. Гримът за пред камера е много различен и трябва да се съобразяваме с това, ако искаме да изглеждаме добре в ежедневието. 

Важно е в реалния живот да не си гротеска с маскирано лице.

Снимка: Личен архив

Какво е достатъчно за ежедневния грим на момиче, млада, работеща жена?
Основното, което съветвам всички, е да се погрижат за доброто здраве на кожата си. Това се постига с редовно почистване, използване на правилна козметика според типа на кожата и възрастта на човек. Резултатът е чиста, свежа, сияйна кожа. Когато се постигне това, е достатъчна лека основа, която да изравни тена. На пазара вече има страшно много продукти, които са на минерална основа, без съдържание на химически елементи, дори се водят „грижа за кожата”. Малко руж може да се постави на скулите, спирала на миглите, хубав гланц на устните, хайлайтър, който озарява лицето и това е достатъчно.

И да преминем към по-кардиналните промени, свързани с естетичната хирургия. Ти имаш ли корекции по себе си и какво е отношението ти към този вид промени?
По себе си нямам никакви по-сериозни интервенции. Не съм и мислила да си правя, но с течение на времето - може. Смятам, че това се прави на една по-късна възраст. Харесвам и със сигурност одобрявам коригирането на паднал клепач (блефаропластика), което се появява при жени около 50-те. Тази процедура обира излишната кожа над окото и реално то се отваря, и стои много добре.

Как гледаш на уголемяването на устни, което сякаш е масово явление?
Досега не съм виждала добре направени устни (усмихва се, б. а.)... А 90% от клиентите, които идват, са с корекции на устните.

Дори хиалуронът, който момичетата си поставят, с успокоението, че той с времето се разгражда в организма, не е толкова безобиден. Да, той се разгражда на едни места, но градира и остава в зоната, която е точно над горната устна и така се получават тези „патешки” устенца, които виждаме масово и никак не изглеждат добре.

Не разбирам и не приемам това. Имам клиенти, които са с по-тънки или деформирани устни и не толкова съразмерни, но ги съветвам да си направят перманентен грим. Като им се оформи контурът, той визуално и оптически леко уголемява устните. Това е много по-добрият вариант от другите интервенции. Но използването на кардинални методи се наблюдава при толкова млади момичета, които явно са получили средства от родителите си, за да ги направят. 16-17-годишни, за да си сложат хиалурон или силикон, със сигурност имат подкрепа вкъщи, което е необяснимо за мен.

Каква е приемливата възраст, на която човек може да прибегне до подобни интервенции, ако все пак е категоричен, че иска да ги направи?
Много индивидуално е, защото има генетична обособеност, тип кожа... При хора с по-тънка кожа може би над 40 години. Добре е да се консултират със специалист и съответно да се сложи малко количество ботокс в избраните зони. В случай на силно изразени назолабиални бръчки, няма да е грешка и по-навременната намеса. Одобрявам това, тъй като се предотвратява появата на по-дълбоки бръчки и такива, които трудно биха се прикрили напред във времето. По принцип и за бръчките около устните, които обикновено се появяват при пушачи, също съветът ми е да се корегират само при специалист, като се постави също малко количество от съответното вещество и се проследи как реагира кожата. Но има и много хубава козметика, с която може да се удължи периода на поява на бръчки, която трябва по-отрано да се използва, и то редовно. А това масово не се прави, познавам доста хора, които са на 30 години, и до момента не са използвали крем за лице. Добрата хидратация на кожата е от изключително значение за здравето й. Има и йога за лице, както и други упражнения, важно е да се пие и много вода... все неща, които удължават доброто състояние на кожата.

Корекциите на бюст също са практика от доста години, и то при жени, независимо дали са раждали или не са. Какво е твоето мнение?
Пълен абсурд е и това... Като жена, която още не е раждала, не мога да си представя, че ще кърмя със силикон в гърдите! Разбирам това да се прави, след като жената е родила и ако гърдите й са променили формата си. Да, самочувствието й е важно, за да се чувства спокойна и добре. Но не разбирам младите момичета, които си слагат силикон в гърдите, само за да привличат внимание! Скоро чух още нещо, което по света е много популярно, не знам у нас дали е така - че жените раждат много по-рано от термина си, за да не им се нацепи кожата...

Вярно ли е, че и повдигането на дупето, е актуално?
Да, така е – това го наложиха Ким Кардашиян и други световноизвестни модели.

Именно тези известни личности ли налагат стандартите за красота?
Да и донякъде съм доволна, че благодарение на социалните мрежи, българките повече започнаха да подражават на жени като Дженифър Лопес, отколкото на жени от попфолк средите ни. Разбира се, това има и своите минуси, но плюсовете са повече, защото чалгата не е толкова водеща на нашите географски ширини, а се обръщаме към световноизвестните. Не съм сред критиците на хора, които са имали комплекс от нещо и са го променили - например операция на носа. Ако това ги е притеснявало, а след операцията се чувстват добре, защо не? Всеки има право на избор...

Снимка: Костадин Кръстев - Коко

Кога се преминава границата на хубавото и то се трансформира в грозно?
Когато корекциите се правят, без да има нужда от тях, се преминава границата. Дори и при миглопластиката, която често се превръща в гротеска, може така да е направена, че да стои нежно, естествено, красиво – все едно си сложила само спирала на миглите. Масовото схващане на притежателките им, е, че трябва да са възможно най-дългите и най-гъстите, а те всъщност им стоят като капаци, които закриват цвета на окото, грима... Ето, това е случай, когато се прекалява и се получава обратен ефект и хубави, големи очи не се виждат от миглите. Повечето от абитуриентките са с изкуствени мигли и като направя красив грим и си отворят очите, той не се вижда от миглите.

Смяташ ли, че има пристрастяване към перманентен и обикновен грим, пластични корекции?
Определено има пристрастяване! Например - малко ще си увелича устните, а после искаш повече и повече, малко ще си подчертая миглите или веждите и все не ти стига.

Това пристрастяване към всякакъв вид корекции е психологически момент, който дори има медицински термин. Хората, които са склонни към това, като застанат пред огледалото, не се виждат реално - така, както действително изглеждат.

То е като при анорексията и т.н. При младите момичета вероятно е и като вид надпревара – те виждат какви жени харесват мъжете и се стремят чрез промени да приличат на тях. Може би израз на някакви комплекси при мъжете е и това, че когато са с жени, които са с много корекции, това е израз на благополучие и самочувствие за тях. Затова има много жени с много големи гърди, с много бели зъби, с много дълги коси, с много тъмен тен, придобит в солариума... Или ако всичко е по много, значи ти имаш много пари и си се погрижил за жената до теб, а щом тя е с теб, значи ти си супер мъж.

Със сигурност имаш и мъже-клиенти, които оформят веждите си.
Имам. Когато е направено с мярка, е добре, защото много мъже имат сключени вежди. Ако се оберат в средата, доста се променя лицето и това е ОК! Но има и мъже, на които прекалено са им изскубани веждите и приличат на женски, което не е хубаво. А има и такива, които си слагат хиалурон в устните, услуга, която не предлагам (смее се, б. а.). Прикриват си и бръчки по лицето. В заведение в Студентски град, ако човек си постави задача да наблюдава мъже, ще установи, че тези, които имат ботокс, хиалурон или други промени, са почти колкото жените там.

Би ли споделила от практиката си добрите примери и лошите?
Когато едно младо момиче има хубава кожа и черти на лицето си и иска да подчертае младостта и красотата си, е прекрасно. Лошо е, когато същото момиче, би поискало неща, които ще я състарят. Гримът състарява, когато е поставен неправилно или в по-голямо количество. Същото е като прекаляването с пластичните корекции. Много често клиентки идват за грим, който е по повод бизнес среща. Той трябва да е семпъл, а те искат такъв, с който спокойно могат да отидат на дискотека. И трябва да ги убедя, че не е необходимо гримът им да е толкова силен и да привлича вниманието.

Клиенти с какви желания те карат да работиш с удоволствие?
Радват ме тези, които напълно ми се доверят като професионалист, че ще си тръгнат доволни, щастливи и по-красиви.

Снимка: Личен архив

Кои са последните тенденции в грима?
Най-актуални са блясъците - прахообразни пигменти с различна текстура, тип хамелеон, перла, звезден прах, създаващи сияен и мокър ефект върху кожата на лицето и клепачите на очите. Драматичната очна линия също е модерна – тя е по-издължена и по-плътна. И „фокси айс” е супер хит. Това е т. нар. „лисиче око”, което се постига с очна линия и така окото се издължава и повдига нагоре. Относно тази тенденция могат да се купят и лепенки, които се поставят между окото и косата, като връзка минава през нея и така окото се издължава. Целият Интернет е залят с тези лепенки, и то на достъпни цени. Абсурдно е това, защото когато лепенките не са сложени от професионалист, а от самите момичета, те изглеждат кривогледи – едната лепенка е поставена по-надолу, другата – по-нагоре (смее се, б. а.). Но те са доволни и щастливи, че са „фокси айс”.

  • Фотографът Петър Тодорински: Еротичната фотография е нещо интимно
  • Някои го предпочитат (не)естествено: Какво промени Норма Джийн, за да бъде Мерилин Монро?
  • Д-р Елена Румянцева - как да се грижим за красотата на лицето си след 40 г.
  • Елина Кешишева: Красотата винаги е била изключително възбуждаща и вдъхновяваща за мен
  • Има ли Дженифър Анистън пластична операция на носа?
  • Трансформациите на Краля: Майкъл Джексън и операциите като отдушник
  • Даяна Ханджиева: Предпочитам да си остана с малките несъвършенства, отколкото да стана перфектна кукла Барби
  • Джулиана Гани: Правила съм си корекции, които не са в повече, освен бюста ми, но той е емблематичен!
  • Ашли Греъм не иска да променя нищо от пищното си тяло с белези
  • Рада Якова: Перфектното лице, тяло, дори и поведение, е нещо много скучно!