Енергия, работохолизъм, талант, душа. Все синоними на Майкъл Джексън. Зад всички тях дебне сянката на крайността и крехката психика. Условия, които предполагат и болестните лицеви трансформации, на които поп иконата се подлагаше до последно (днес се навършват 12 години от смъртта му).

В следващите редове ще проследим промяната на Майкъл Джексън, задавайки си въпроса: Защо?

Фактите

Годината е 1979-а, албумът "Off The Wall" на Jacksons 5 е прясно издаден, промо концертите са в разгара си. На поредна репетиция 20-годишният Майкъл Джексън пада от сцената и чупи носа си. Така започва неговата лицева война.

Снимка: Майкъл Джексън - Thriller

Ринопластиките си Майкъл Джексън защитава с аргумента, че диша по-добре след операция и стига високите тонове по-лесно. Редица специалисти са скептични относно този аргумент. В интервю за ABC холивудксият хирург Памела Липкин отхвърля достоверността на тази теза, най-качественото дишане си остава от естествения нос.

Снимка: Getty Images

Освен видимите назални изменения, Кралят променя и цвета на кожата си. В култовото интервю пред Опра Уинфри от 1993 г. оправдава “избелващите си” операции с витилиго (кожно, автоимунно заболяване, липса на меланин). По този казус се изказват редица експерти, които отвхърлят версията за витилиго - болестното избелване е частично, с текстура по-различна от тази на Майкъл Джексън. Д-р Стивън Хофлин, пластичният хирург на Майкъл в периода до 2000 (най-бурният откъм избелване и ринопластики), коментира желанията на Краля като “скулптуриране, минимализиране”. Добавя, че е бил щастлив от всяка следваща операция, но никога до край. Само привидно е знаел какво иска, промяната е самоцелна, мания.

Причините

“Веднъж влязох в стаята на Майкъл и го видях да пише на огледалото пред леглото си: “Ще продам 20 милиона копия”.

Джаки Джексън, брат на Майкъл Джексън

Споменът продължава с признанието на малкия Майкъл: “Аз съм безполезен… освен когато карам публиката да става на крака.”.

За мениджърските амбиции на родителите на Краля е говорено и изписано много. Фактът, че им завеща единствено дългове, говори за топлите семейни отношения. Факт е, че на огледалото не пише: “Ще стана голяма звезда”, а: “Ще продам 20 милиона копия.”. Допълнената история с “безполезността” на Майкъл може бегло да ни подскаже психологическия натиск, който е оказван върху него. Крайна амбиция, неудовлетвореност, недостижимо съвършенство. Все тежести, които висят в съзнанието на тази артистична и детска душа, каквато е Майкъл Джексън.

Уклончиво говорене, прикриване на цялата истина, неспирни промени - всичко това обхваща публичното поведение на Краля относно неговите трансформации.

Снимка: Getty Images

Медийното битие на късния Майкъл (2000-2009) е фокусирано около две неща - спекулациите за насилие над деца и все по-редките му публични появи. В тези условия, външният му вид сякаш остава на заден план, но не е съвсем така.

Таблоидният фолклор ражда версиите за счупения нос, изчезващите от изтъняване устни, вампиризмът - непоносимостта към слънце. За тези години, дерматологът на Краля, Арнолд Клайн, споделя за няколко съхраняващи кожата му интервенции. Самият Джексън отказва коментари по темата в този период, подготвя последното си грандиозно турне и се бори с "педофилските скандали". Според колеги на дерматолога Клайн, зад последните интервенции стои борба с остатъчен рак на кожата.

Доколко са виновни родителите, доколко напрежението, доколко всички взети заедно, не се е намерил биограф, който да потвърди. Факт е, че пластичните интервенции за Майкъл са белег не за подобрение, а запълване на празнота, усет към несъвършенство.

  • Фотографът Петър Тодорински: Еротичната фотография е нещо интимно
  • Някои го предпочитат (не)естествено: Какво промени Норма Джийн, за да бъде Мерилин Монро?
  • Д-р Елена Румянцева - как да се грижим за красотата на лицето си след 40 г.
  • Елина Кешишева: Красотата винаги е била изключително възбуждаща и вдъхновяваща за мен
  • Има ли Дженифър Анистън пластична операция на носа?
  • Даяна Ханджиева: Предпочитам да си остана с малките несъвършенства, отколкото да стана перфектна кукла Барби
  • Джулиана Гани: Правила съм си корекции, които не са в повече, освен бюста ми, но той е емблематичен!
  • Ашли Греъм не иска да променя нищо от пищното си тяло с белези
  • Рада Якова: Перфектното лице, тяло, дори и поведение, е нещо много скучно!
  • Камелия: Промених си нослето като подарък за юбилея