Високият холестерол може да засегне всеки и е сериозно състояние, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Има фактори, които са сериозна предпоставка – като гени, възраст, пол, които не са под наш контрол и няма как да им повлияем. След като в предната статия ви запознахме с насоките на Станимир Михов за понижаване на холестерола, време е и за останалите съвети на фитнес инструктора.

Физическа активност и холестерол

Физическата активност може да увеличи нивата на HDL холестерола при някои хора. Също така помага за регулирането на телесното тегло, диабета и високото кръвно налягане. Аеробната физическа активност (енергично ходене, бягане, плуване) подобрява качеството на сърдечния мускул и увеличава белодробния капацитет. С други думи, физическата активност е главен фактор срещу сърдечните заболявания. Дори и средно интензивни активности, ако са изпълнявани редовно, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Какво трябва да избягваме?

След като вече знаем какво може да ни помогне в контрола с холестерола, нека разгледаме и нещата от които трябва да се пазим.

- Транс мазнини – Наличие на транс мазнини може да се открие в маргарин, бисквити, вафли, торти, кексове, хамбургери и други. Могат да бъдат открити и под имената: хидрогенерирани мазнини, хидрогенерирано растително масло и други подобни наименования.

- Фаст фууд – Едни от основните виновници за висок холестерол. Храните са пакетирани не само с транс мазнини, но и с рафинирани въглехидрати, захари и други съставки, които подобряват издръжливостта, вкуса и вида на продуктите им, но вредят на здравето и повишават холестерола.

- Тлъсто месо – Пастърми, колбаси, тлъсти меса, най-вече пакетирани, често съдържат и по-горе изброените добавки.

- Натрий – Изследвания са установили, че прекомерната употреба на натрий в диетата повишава кръвното налягане. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Натрият е един от компонентите на готварската сол (натриев хлорид), но може да бъде открит и в други форми. Вместо да използвате големи количества сол, употребявайте подправки и билки, за да разнообразявате храната си.

- Алкохол и цигари – вече споменати в началото на статията.

Изследвания на холестерол и приети референтни стойности

- Общ холестерол – Общият холестерол в кръвта. Всичко над 200 милиграма на децилитър (mg/dL) се счита за над нормалното.

- HDL (Добър холестерол) – Високи стойности се смятат за здравословни. Оптималните нива започват от 40 mg/dL. Този тип холестерол спомага за защита на сърцето и артериите чрез транспортиране на „лошия“ холестерол (LDL) извън тялото.

- LDL (Лош холестерол) – Нормално е нивата на този холестерол да са под 130, като 100 е оптималното, а стойности над 160 вече се считат за завишени и е необходима консултация с лекар.

- Триглицериди – Представляват мазнини, складирани в тялото. За нормални стойности на триглицериди се смятат нива около 40 mg/dL. Всичко над 150 mg/dL увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ако изследванията, които имате не са в mg/dL, може да използвате това приложение за конвертиране на mmol/L и mg/dL.

Относно медикаментите и холестерола

Може да направите много, за да спомогнете подобряването нивата на холестерола, но както беше споменато в началото, има неща, които са абсолютно извън нашия контрол. Генетиката е сериозен фактор, определящ как точно тялото ще се справи с холестерола. Въпреки усилената работа на някои хора, отличните хранителни навици и високото фитнес ниво, понижаването нивата на холестерола до нормални нива е трудно. Често тези хора се нуждаят от лекарска намеса. В този случай, силно се препоръчва да посетите лекар и да получите рецепта с медикаменти, понижаващи нивата на холестерола. Както при всички лекарства, лекарствата за регулиране на холестерола не идват без странични ефекти. Разговор с вашия лекар ще гарантира, че разбирате рисковете. Тези лекарства обикновено  имат малко странични ефекти (това зависи и от дозите) и се толерират лесно от повечето хора. Отлична идея е първо да се опита регулацията на холестерола по здравословен начин, но ако всички опити се провалят, трябва да се потърсят и други опции. Както беше споменато, дори при назначена терапия с медикаменти, съветите в статията могат да окажат положително влияние, понижавайки необходимите дози от медикаментите и постигането на по-бързи и дългосрочни резултати.

Лечението с медикаменти

Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист. Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент, може да се включи втори препарат. Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол. Прекратяването или преустановяването на взети мерки може бързо да доведе до повишаване и възвръщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им.

Заключение

Високите нива на холестерол са свързани с наднормено тегло и нездравословен начин на живот. Както вече беше споменато, наднорменото тегло се свързва пряко с повишени нива на LDL холестерол и ниски нива на HDL холестерол, което е рецепта за здравословни проблеми, включително атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си е да започнете редовна физическа активност в комбинация с прилагането на съветите описани в статията. Как да започнете зависи изцяло от фитнес нивото ви. Важно е начинаещи да започнат бавно и постепенно да увеличават натоварването, за да избегнат нежелани травми и мускулна треска. Добър старт за начинаещи са ниско интензивни кардио тренировки като ходене, джогинг, каране на колело, плуване и други в рамките на 15-20 до 30 минути. След като подобрите фитнес нивото си, може да обмислите включването на по-агресивни методи като вдигане на тежести и по-високоинтензивни кардио тренировки.