Все по-често хора по време на морска почивка или след като се върнат от нея, хукват по аптеки и лекари, за да лекуват пъпчасалото си лице и тяло. Обикновено мнението им, както и това на фармацевтите, е, че става въпрос за слънчева алергия. Но дали винаги е така, обяснява козметологът Даниела Спасова, която отваря и темата за акнето, страдала години наред от него. Именно това заболяване я провокира да открие козметиката като своя професия.

Оказва се, че слънцето и кремовете за слънчева защита може да провокират и акне, наречено „Майорка”. Слънцето ли е виновно за появата на обрив?

Когато са се появили пъпки човек не може да бъде сигурен, че става въпрос за разпознаваемо състояние. Пъпките може да са алергичен обрив, може да са състояние на акне, може да са проява на фоточувствителност или на нещо, свързано с вътрешното здраве на организма. Не може да се каже еднозначно, че всеки обрив е едно и също заболяване. Какво може да ги причини? От една страна може да е фотоалергия - алергия към слънчевата светлина. За такава алергия може да говорим, когато под въздействие на слънцето се появяват пъпчици, зачервявя се мястото, сърби и щипе. Ако обривът се появи, когато не сме на слънце, трябва да се попитаме дали той не е от храна, от нещо, с което сме се мазали, или е от водата, с която сме се къпали... Важно е да се знае, че всеки обрив, знаейки от какво е причинен, се неутрализира с различни средства. Случвало се е хора с алергия да се третират с антиакне продукти – това е грешка, която води до тежки състояния.

Какво не трябва да се прави при обрив?

Не трябва да се самолекуваме, както и да се доверяваме на диагностиката, направена в аптеката. Когато не се лекува правилно, възникналият проблем става хроничен. Затова е най-правилно да се консултираме с дерматолог. Или е по-добре да се ползват билкови отвари за успокояване – от лайка, лавандула, живовляк. Смрадликата също помага, но с нея не бива да се третира суха кожа, а само мазна. Невенът е подходящ за деца. Листото на алоето се разрязва и засегнатото място се намазва с него. То съдържа гел, който действа успокояващо на кожата. Свареното ленено семе също е решение за зачервена кожа или ако е с пъпки. Обрив, който много прилича на акне, може да се окаже, че е психосоматично проявление, вследствие на стрес от пътуване, смяна на климат или хранене... Пребиваването на ново място може да отключи този проблем, а лекарят да прецени, че е хормонално акне и да се започне неправилно лечение, което ще задълбочи заболяването и ще го прати в графата хронично. Въобще акнето е една трудна територия все още...

Защо?

Да съм козметик не е мечтаната ми професия. По сложния и болезнен начин открих своето призвание, тъй като 15 години имах много сериозни проблеми с кожата на лицето – тежко акне. Сменях лекари, дерматолози, противозачатъчни и всякакви видове експерименти прилагах, както и бабини рецепти, спираха ме по улиците и ми предлагаха неща, които биха ми помогнали. Тогава реших да подхвана собственото си лечение и да разбера какво се случва с мен и защо никой не може да ми помогне. Когато започнах да изучавам професията „козметик” и да търся отговора защо това акне толкова дълго време не може да бъде излекувано, открих, че имам изключителен талант и дарба, че ми е интересно и уча с лекота всичко, свързано с човешкото здраве и красота. И сравнително късно станах козметик – на 30 години.

Даниела Спасова преподава, снимка: личен архив

 

Това, което в България съществуваше, не можеше да задоволи потребностите ми и търсенията ми, защото нямаше качествен отговор на въпроса какво се случва с кожата, когато боледува от акне. Записах се на курсове по билколечение и теласотерапия в чужбина, преминах през различни школи във Франция, Испания, Италия. Изучавах лазери, фотоподмладяване и фотоепилации, преминах обучение за пигментации... Когато тук още не се говореше за микроблейдинг и перманентен грим, аз вече бях преминала обучение за това как се правят микротатуировки, биотатуировки с цел естетически корекции. Тогава създадох и Националното сдружение на козметиците в България и като негов председател, виждайки какъв е дефицитът на козметици у нас, реших да създам система за обучение на тези специалисти. Направих връзка с националните сдружения на козметиците във всички европейски държави. Това ми даде възможност да разбера, че ако искаме да вървим напред и да се развиваме като козметици в България, трябва да създадем добра система на обучение. Създадох инициатива у нас да се отдели професията „козметик” и да функционира като самостоятелна. Нямаше държавни изисквания, аз съм инициаторът и по Европейски проект създадохме държавни образователни изисквания, вписахме „козметик” в регистъра с професиите. След това с инициативи в ЕК по образование създадохме статут на професията като регламентирана.

Разказвам това, защото от опита си съм помогнала на много хора и продължавам да го правя. Имам собствена система за лечение на тежко, хронично акне в зряла възраст. Или това, което беше моята диагноза, се превърна в моята тясна специалност. Аз имах белези от акне, пигментации, неравна структура на кожата, защото акнето поразява еластичността и води до остаряване. Сега изглеждам по-добре, отколкото на 30 години. Акнето е много широка тема с много аспекти. Подхождам към човека холистично, защото той не е само физиология. А когато се подхожда към кожата като към орган, който се пили, стърже, чегърта, атакува се с лазери или се помпа с нещо, или се реже, ние не работим за дългосрочното й здраве и красота. Моята философия е, че с изкуствените методи никога не можем да постигнем дълготрайна красота и здраве. Синтетиката не дава дългосрочно изражение на това. Системата ми е да използвам природата, за да сме здрави и красиви. Генът е важен, начинът на живот - също, както и мисленето, емоциите, душата ни... Когато страдаме и кожата страда и вместо да я режем и помпаме и с какво ли не да я атакуваме, трябва да се обърнем към душата.

Кои хора „обича” акнето?

Акнето може да се обостри през лятото, провокирано от слънцезащитните кремове. Най-новата категория акне, регистрирана в Световната здравна организация, се нарича акне „Майорка”. Името идва от испанските плажове. То се развива върху кожа на хора, които нямат нито генетична, нито хормонална предразположеност. Това са скандинавският тип хора – със светла кожа и светли очи. Те за кратко посещават морето, излагат се безпощадно на слънце, стоят по цял ден на плажа и негативния резултат е факт. Мажат се с дебел слой слънцезащита, защото усещат, че не им е добре под парещите лъчи, но търпят. Така и кожата, и цялото тяло страдат. Обикновено 2-3 седмици след отпуската, започват да се появяват възпаления, които в голям процент от случаите са тежко акне. При подобни случаи не само кожата се разболява, но и тялото. Имунитетът силно се понижава след дългите изтощителни часове на слънце. Затова обикновено след морето идва грипът. И вместо да се заредим с енергия, ние сме се изтощили и ни нападат вирусите. Акнето „Майорка” може да се пребори, стига да не се сложи грешна диагноза.

Но нали се твърдеше, че слънцето и солената вода „убиват” пъпките?

Да, дълго време се твърдеше, че слънцето и морето успокояват акнеична кожа. Оказа се обаче, че това не е така. Докато сме на морето усещаме кожата сякаш по-стегната и успокоена. Но след това състоянието на акне се връща, дори влошава. Хората, които имат проблемна кожа и склонност към акне, през есента трябва да очакват проблемът им да се влоши.

Какво ще посъветвате тези, които искат винаги да имат тен и ходят на солариум?

Често се допуска грешка, която е свързана със солариумите. Хората решават, че се чувстват по-добре, когато правят тен край морето и продължават да го поддържат изкуствено след това. Огромна грешка е акнеична кожа да се подложи на лъчите в солариума. Участвах в създаването на европейските стандарти за качество в соларните услуги. Срещнах се с доказателства на медицинско ниво каква огромна вреда нанасят солариумите. От 12 държави, които участваха, 4 излязоха с категорично становище, че не само не трябва да се правят подобни стандарти, а солариумите трябва да бъдат забранени със закон. Доказано е, че солариумът не действа добре и с времето създава много токсични промени в организма. Ако едно слънце създава проблеми на кожата, какво може да е въздействието на 25 слънца едновременно, както се случва в новите солариуми?

В някои страни, за да се осъществява превенция, отивайки на солариум, ти си изследван вече какъв тип кожа имаш и колко е максималното здравословно време за облъчване. Но ако пожелаеш повече от допустимото за теб, моментално те вадят от списъка за безплатно лечение като здравноосигурен за определени заболявания, които могат да се появят като следствие от солариума и те слагат в друг, където, ако това ти се случи, трябва да си плащаш за лечението. Факт е, че светлият тип хора, вследствие на излагането в солариум, развиват онкозаболявания, и то не само на кожата. Защото този тип лъчения променят ДНК-то на клетката и тя започва да произвежда различен белтък, което може да доведе до заболявания на много органи. В държавите, в които се цени човешкото здраве, не се разрешава солариум, от който да излезеш черен. Имунитет се поддържа докато кожата лекичко промени цвета, а не докато стане тъмна.