Диапазонът от емоции, които съм изпитала като чернокож човек и като жена е по-голям от на някой, който не е нито едно от двете. Изглежда, че светът ми не се е свил, защото съм чернокожа писателка. Просто се е разширил.

Американската писателка Тони Морисън почина на 88-годишна възраст след кратко боледуване в медицински център в Ню Йорк.

Морисън е родена на 18 февруари 1931 г. в Лорейн, щата Охайо, с името Клоуи Антъни Уофорд. Тя е второто от четири деца в работническо афроамериканско семейство. Като дете чете много, а сред любимите ѝ автори са Джейн Остин и Лев Толстой. Баща ѝ е разказвал много народни приказки, които оказват влияние върху по-късните и работи. На 12-годишна възраст приема католицизма и е кръстена с името Антъни, което става основа на по-късния ѝ псевдоним Тони.

Снимка: Getty Images

Сред най-известните й творби са „Възлюбена, „Най-синьото око”, „Сула” и „Джаз”. Темите, които засяга в книгите си, са робството, расизмът и мизогинията (омраза, презрение към жени или момичета).  

За романа „Възлюбена“ Тони Морисън получава наградата „Пулицър“ за художествена литература. „Възлюбена“ е вдъхновена от действителна история за робиня, която убива 2-годишната си дъщеря, за да не стане робиня. Майката е заловена преди да успее да се самоубие и духът на дъщеря й я посещава.

С Глен Клоуз, Ню Йорк, 2003 г. , снимка: Getty Images

През 1993 г. Тони Морисън става първата афроамериканка спечелила Нобелова награда за литература. През 2012 г., когато Барак Обама е на власт, писателката е наградена с Президентския медал на свободата.

Нобеловият лауреат беше идол и за телевизионната водеща Опра Уинфри, която участва във филмовата адаптацията на „Възлюбена“.

Не можеш да притежаваш човешко същество. Не можеш да загубиш нещо, което не ти е принадлежало. Добре, да речем, че той е твой. Можеш ли да обичаш някого, който не представлява абсолютно нищо без тебе? Наистина ли ти трябва такъв човек? Дето ще рухва, щом излезеш от стаята? Не, нали?