Искало ли ви се е някога да четете мислите на хората? Всъщност тази способност може да се развие, ако се наблюдават внимателно невербалните сигнали, които човек подава. Докато разговаряме с един човек ние казваме голяма част от нещата, но не с думи. Достатъчни са жестовете, мимиките, неволните движения и т.н. 

Джек Шафър, който е бивш специален агент от ФБР, професор по психология и консултант по поведенчески анализ, говори за знаците, които пращат устните на човек в книгата си "Включваме чар по методиката на спецслужбите".

Фалшивата усмивка

И на психолозите, и на обикновените хора отдавна е известно, че усмивките може да са от сърце, но може и да са фалшиви. Характерни признаци на искрените усмивки са повдигане на крайчетата на устните и поява на бръчици около очите. Фалшивата усмивка обикновено е крива и се изразява в разтегляне на крайчетата, но хоризонтално, не и нагоре. 

Искрените хора се усмихват, когато искат да общуват по-дълго. Усмивката показва желание разговорът точно вкомпанията на този човек да продължи. Изкуствената усмивка показва, че човек не е заинтересован от тематиката, нито от сближаване с другата страна.

Снимка: Istock.com

Стиснати устни

Когато човек е притеснен, той притиска устните си една към друга. Тази мимика може да бъде тълкувана като несъгласие или тих протест. 

Ако забележите, че събеседникът ви често стиска устните си, въпреки че още не сте завършили мисълта си, значи имате шанс да го накарате да размисли. Стискането на устни издава колебание. 

Представете си следната ситуация - мъж казва на жена си, че ще й докаже, че могат да си позволят нова кола. Жената стиска устни. Тя невербално показва, че не е съвсем съгласна с това, което казва мъжът й, несигурна е и се колебае. Тя ще се опита да възрази в удобен момент, но мъжът все още може да я убеди. Важно е да го направи бързо, с подходящи аргументи, преди жената да изрази мнението си на глас. Изречено, то вече е много по-твърдо.

Прехапани устни

Прехапването на горната и долната устна показва, че събеседникът ви сдържа нещо в себе си. Заподозрените често си прехапват устните си преди да признаят престъпление. Те искат да си признаят, но неволно прехапват устните си, за да не се предават.

Снимка: Istock.com

Смучене на устните

Създаването на вакуум и смукането на горната или долната устна е друга мимика, която издава много за мислите на събеседника ви. Той иска да каже нещо, но по някаква причина се колебае да го направи. 

Това всъщност е добър знак. Наасърчете човека да говори открито. Кажете му нещо като: "Изглежда, че имате мнение по това. Ще го споделите ли?"

Много хора ще бъдат изненадани от способността ви да четете мислите им. Както и от проявата ви на внимание и интерес. 

Снимка: Istock.com

Докосване на устните

Когато човек си докосва устните, това означава, че е объркан от темата на разговора. Докосването на устните отвлича вниманието от дискутирания обект и намалява безпокойството.

Ако човек докосва устните си с пръсти или химикалка, можете да се опитате да му обясните. Изречение като  "Неудобно ли е да говорите за това?" ще му даде възможност да изрази опасенията си. По този начин позволявате на лицето да потвърди или отхвърли твърдението и да обясни реакцията си. Вашият събеседник ще бъде приятно изненадан от способността ви да забелязвате такива малки подробности.

Докосването на устните може да се използва ефективно както в бизнеса, така и в лична комуникация. Ако сте сами с потенциален клиент, обсъждайки достойнствата на продукта, е възможно той да започне да пипа устните си. Когато забележите този жест, кажете нещо от сорта на: "Може би сте объркан, защото никога не сте използвали такова нещо преди". Вашите думи ще насърчат клиента да изрази мнението си относно качеството на продукта или услугата. След като знаете какво го притеснява, можете да коригирате офертата и така успешно да продадете вашия продукт.

Снимка: Istock.com