Ако познавате хора, които по принцип са недоброжелателни към останалите, може да ви зарадва да узнаете факта, че вероятно те не са толкова умни, колкото си мислят, че всъщност са. Това е така, защото - за разлика от други негативни емоции - гневът изглежда прави хората самоуверени в своята интелигентност, предполагат резултатите от ново проучване.

"Гневът се различава значително от другите негативни емоции - като тъгата, тревожността или депресията", коментира Марчин Зайенковски, автор на изследването и психолог от Варшавския университет в Полша, пред PsyPost.

Снимка: iStock

Предишни изследвания показват, че гневът е необичайна негативна емоция, тъй като често се свързва с положителни черти, като оптимизъм. Но как гневът влияе върху възприеманата интелигентност, досега не беше ясно. Зайенковски и неговите колеги от университета подозират, че гневните хора може би са по-склонни да се надценяват относно това колко са умни.

За да проверят това, специалистите са изследвали над 520 ученици, които посещават училища във Варшава. Учениците са отговаряли на въпроси от анкета, за да преценят учените колко лесно и колко често се ядосват. След това студентите са попълнили анкета, за да оценят субективно собствената си интелигентност, преди да преминат към решаването на обективен тест за интелигентност.

Снимка: iStock

Като цяло учениците с по-висока склонност да се гневят и ядосват същевременно надценяват когнитивните си способности, установява проучването. От друга страна, учениците, които са били по-невротични - черта, която често се свързва с гнева, като цяло подценяват интелигентността си. Невротизмът се отнася до негативни черти, включително ирационална тревожност и непреодолим дистрес.

Снимка: iStock

Може би не е изненадващо, че изследователите откриват, че нарцисизмът е ключов фактор за това как хората преценяват колко умни са. По-гневно настроените личности са по-силно свързани с "нарцистични илюзии", допълва Зайенковски.

Важно е да се отбележи, че докато проучването установява, че гневните хора са склонни да бъдат по-нарцистични и надценяват блясъка си, гневът не е свързан с действителното ниво на интелигентност.

И въпреки че изследователите откриват връзка между двете черти, не е ясно дали има причинно-следствена връзка между гнева и надценяването на интелигентността. Необходими са повече изследвания, за да се проучи тази връзка.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Intelligence".