Следващият път, когато почувствате завист от екзотичната отпуска или фитнес постиженията на колегите/съседите, не се поддавайте на чувството, а използвайте следните стратегии:

1. Не всичко е такова, каквото изглежда

Може да не се сте готови за деца или да си купите жилище, но морето от снимки на бебета ви кара непрекъснато да се питате кога и обвинявате защо това не става. Истината е, че изобщо не подозирате нищо за кредитите и заеми, които светят за погасяване в месечния бюджет на приятелите ви за собствен апартамент, или пък проблемите с безплодието, докато заченат бебе.

2. Правете разумни сравнения

Ако приятелите ви публикуват творчески успехи или разкошни пътешествия, най-нездраво е да си помислите колко невероятни са те – за разлика от вас. Започвате да се чувствате незначителни, защото сравнявате направеното от другите с това, което сами не сте свършили досега. По-разумно би било да погледнете на това като еднс страхотна възможност за действие и поле за изява – можете да постигнете това и онова, можете да отидете тук и там. Изградете с възхищение нещата, които харесвате у другите и нека водеща бъде здравословната ревност вместо чувството на завист. 

3. Бъдете благодарни

Когато видите чужди високи постижения, които смятате, че заслужавате, опитайте се да си кажете: “Браво на тях, тези хора са готини. Определено го заслужават, защото наистина работиха здраво”. Когато се отървете от завистта и се опитате да бъдете позитивни към хората, които присъстват в живота ви – това бавно, но сигурно започва да променя истинските ви чувства към тях и успехите им. Опитайте се дори да харесвате постовете, будещи завист у вас – това може да ви насърчи да постигнете подобни успехи.

4. Щастието не намалява, ако го споделим

На всеки може да се случи да завиди, когато види вълнуващи етапи от живота от постовете на приятелите си във Фейсбук – човек може дори да го вземе за чисто самохвалство. Но когато постигнем голям успех, ние обикновено правим същото. Социалните мрежи ни заливат от интересните истории на различни хора, които често харесваме и споделяме – а когато дойде нашият ред, искаме същото насреща. Повечето хора не споделят постиженията си, за да будят завист у околните, а просто защото в момента са щастливи. Радвайте се на чуждото щастие и очаквайте същото по време на вашите щастливи мигове. В крайна сметка, всеки има право на своите 15 минути слава, както беше предвидил Анди Уорхол.

5. Вземете си почивка от социалните мрежи

Ако по-горните методи не помагат да се отърве от онлайн завистта, вземете си почивка от живота в социалните мрежи. Кратка пауза от Фейсбук или Инстаграм може да бъде точно това, от което се нуждаете, за да се почувствате по-уверени и не толкова угнетени от виртуалния блясък на чуждия живот.