Искате ли да успеете в живота и да спрете да се чувстват толкова нещастни? Оказва се, всичко, което трябва да направите, е да напълните главата си със заблуди за вашето величие.

Поне според ново изследване на учени от Queen's University в Белфаст, Северна Ирландия, което е ръководено от д-р Костас Папагеоргиу, директор на лабораторията InteRRaCt в колежа по психология.

Резултатите установяват, че нарцисистите обикновено са по-щастливи от останалите, въпреки че на егоизма и липсата на срам най-често се гледа като на отрицателна черта в характера на един човек.

Неотдавна Папагеоргиу публикува две изследвания, едното от които установява, че нарцисизмът води до по-ниски симптоми на депресия и стрес, както и друго, което определя, че нарцисизмът може да увеличи "менталната здравина", което води до по-ниски нива на психопатия. 

След като отчита нарастване на нарцисизма в съвременните общества - политиката, социалните мрежи и известните личности, изследването Папагеоргиу, обхванало 700 възрастни души.

Снимка: iStock

 

Резултатите установяват, че макар и нарцисистите да не са особена радост за околния свят - тъй като те ще направят всичко възможно, за да продължат напред, водени от ненаситна мания за власт и показност - тяхното чувството на самодоволство и собствена значимост не им позволява да се чувстват зле, тъжни или под стрес. "Невежеството е блаженство", вероятно е правилният израз в случая.

Папагеоргиу твърди, че "докато не всички измерения на нарцисизма са добри, определени аспекти могат да доведат до положителни резултати", затова тази личностна характеристика "не трябва да се разглежда като добра или лоша, а като продукти на еволюцията и изрази от човешката природа, които могат да бъдат полезни или вредни в зависимост от контекста".

Нарцисизмът е термин, който означава любов към себе си и се свързва с ред характерови черти, засягащи собственото възхищение, егоцентричността и егоизма. Името на термина е избрано от видния психолог и баща на психоанализата Зигмунд Фройд, като произлиза от гръцкия мит за Нарцис, който бил орисан да се влюби в собственото си отражение във водата. Вероятно на всеки човек може да бъде приписано притежанието на нарцистични черти в някаква степен, но определени форми на нарцисизма могат да бъдат много ограничаващи и се класифицират като патологични - като нарцистичното личностно разстройство и зловредния нарцисизъм.