Човек с тегло около 70 кг, съдържа приблизително 40 кг кислород. Затова той може да се определи като

най-важния елемент в човешкия организъм.

Тялото се обновява всеки ден. Основната функция на кислорода е да го пречиства. Да не забравяме, че водата е съединение на кислород с водород, а във въздуха, който дишаме, основните газове са кислород и азот. При всяко поемане на чист въздух, но не с цигарен дим, тялото си възстановява жизнената сила. "Помнете, че кислородът е безспорен източник на крайно необходимата енергия за жизнена активност в човешкия организъм. Той способства за здравословното отделяне и възобновяване на физическите фактори и метаболитни процеси на цялото тяло”, пише Пол Брег. 

Мнозинството хора страдат от недостига му, защото дишат повърхностно

Единствено при достатъчно физическо натоварване дишаме правилно. Колкото по-енергични са движенията, толкова по-голям обем въздух поемаме. Резултатът от продължителния недостиг на кислород е проявата на хронична умора и преждевременно състаряване. Разбира се, само дълбоко дишане не стига. То трябва да се допълва от рационално хранене и положително мислене, за да се балансират разрушителните процеси в клетките.

Мисли и чувства също са свързани с начина на дишане.

Чрез съзнателно преминаване към дълбоко дишане за няколко минути може да предотврати появило се грлавоболие или схващане на врата. 

Повече кислород по време на сън

Почиствайте редовно килимите у дома и спете в стая, която не е претрупана с мебели и декорации. Проветрявайте преди сън, за да си доставите повече кислород. За по-добро кръвообращение не спете в свито положение или върху ръцете си.

Възползвайте се от почивните дни за излизане извън населеното място. Спортувайте или се разхождайте на открито 1-2 часа. Отделяйте 10-15 минути за ежедневни физически упражнения или практикувайте дълбоко и коремно дишане на йогите.