72-рото издание на кинофестивала в Кан отваря врати днес и ще продължи до 25 май.  „Мисля, че тази година ще видим първите признаци на промяната в Кан (festival-cannes.com). "Фестивалът трябва да се промени и да се адаптира в бъдеще“, коментира шефът на „Холивуд рипортър“ за Европа Скот Роксбороу.

Киносъбитието се адаптира към явната липса на жени в тази индустрия. Журито е от 4 жени и 4-ма мъже за пръв път в историята на фестивала. Има 4 жени режисьори от 21 състезаващи се филма, което е под 20%, но е някакъв напредък. 

Дамите в журито са италианска режисьорка Аличе Рорвахер („Щастливият Лазаро“), Мемуна Ндиайе от Гвинея,  американките Кели Рейхарт и Ел Фанинг, която има над 30 роли в киното и телевизията, а едва на 21 г.

Снимка: filmotomy.com

"Червеният килим изглежда доста по-добре от миналата година. Фестивалът започва с „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш. Много кинозвезди ще присъстват - Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, даже и Иги Поп. Тарън Еджъртън също – играе  Елтън Джон в „Рокетмен“, коментира още Роксбороу.

„Следващата седмица ще стартира с игралният филм „Имало едно време в Холивуд“. Брад Пит, Леонардо ди Каприо и Марго Роби са в главните роли. Присъствието им със сигурност ще повдигне настроението. Всички много се вълнуваме“, допълва той.