Оплакванията от гадене, повръщане, диария, мускулна скованост, подобно на летен грип, се получават при консумация на храна, заразена с микроорганизми и техните токсини. 

Универсални правила за предпазване от болести от храната.

Суровото пиле не изкисвайте във вода. По-добре директно го поставете във фурната или тигана, за да намалите риска да заразите с Campylobacter jejuni и със Salmonella enteritidis съдовете, кухненския плот и другата храна, която ще консумирате в свеж вид. След обработка на суровото пиле измийте и

дезинфекцирайте ножовете и плота с разреден разтвор на домакинска белина

(една лъжица белина в половин литър вода). След това ги изплакнете с вода.

При обработка на месо и риба, разпилените парченца събирайте с еднократни хартиени кърпи, защото

домакинската гъбичка се превръща в идеална среда за развитие на микроорганизмите.

В телешкото са доказвани Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes, Echerichia coli.

Консумацията на сурови стриди с прословутата им популярност като силен афродизиак често се съпровожда с диария. Самите те са "филтрите” на океана и съдържат норовируси, Vibrio vulnificus и Campylobacter. Изключително важно е откъде купувате и къде си поръчвате стридите.

Кое е по-опасно яйцето или пилешкото месо?
Срещу риска от заразяване със Salmonella enteritidis

през лятото яжте твърдо сварени и добре изпържени яйца.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Гледайте срока на годност на опаковката на яйцата. Преглеждайте ги да не са пукнати. Пренебрегнете определеното място за яйца в хладилника и ги поставете с тяхната опаковка в дъното на долната поличка.
Измивайте ръцете си, след като сте пипали яйцата.

Старателно измивайте под течаща вода мъхестите плодове - праскови, кайсии. На тези, които са обработени с восък за по-дълга трайност - ябълки, круши, остържете повърхността или ги обелете.

Зелените салати измивайте под течаща вода лист по лист, 

заради обработката им с химикали срещу болести и вредители. Зеленолистните зеленчуци накисвайте в солен разтвор срещу яйцата на кучешка тения. Не използвайте един и същ гевгир за измиване на месото и на зеленчуците за прясна консумация. С микроорганизмите в суровото месо може да заразите зеленчуците, и когато ги ядете в свеж вид ще си предизвикате стомашно-чревно неразположение.

Суровото месо не бива да контактува със зеленчуците за свежа консумация.

Снимка: freedigitalphotos.net

 

Използвайте две дъски за рязане в кухнята.

Едната за храни, които не изискват термична обработка - хляб, сирене, плодове и зеленчуци и друга - за месо, птици, риба, морски дарове, които ще подложите на кулинарна термична обработка.

Не задържайте отворени опаковки с горчица, майонеза, кетчуп, дори и в хладилника. Те също могат да се превърнат в отлична хранителна среда за развитие на Listeria monocytogenes.

Температурата в домашния хладилник не трябва да бъде по-висока от 4 С градуса.

Измивайте го отвътре често (поне веднъж седмично), за да се ограничат рисковете от кръстосано заразяване на храните, които съхраняване в него, с някои от споменатите вече микроорганизми.