Да превърнеш матрака си в офис e примамливо. Но може да предизвика сериозни здравословни проблеми -  както психологически, така и физически.

За много хора "хоум офис" е и "легло офис". И вместо да се облекат и да пътуват към работното си място, се протягат, взимат лаптопа и завити с одеялото, започват да работят. 

Според проучване от ноември 2020 г. 72% от 1000 включилите се американци соделят, че са работили дистанционно от леглото си по време на пандемията, пише BBC. Един от 10 е прекарал "по-голяма част или цялата работна седмица" по този начин. 

Хората работели от леглото си не защото столът им е неудобен. Те просто обичат домашния уют и комфорт на леглото.

В Инстаграм има над 17 000 поста с хаштаг WorkFromBed. Хиляди кадри показват усмихнати хора по пижами, с чаши кафе, евентуално закуска на поднос и лаптоп в леглото. 

Но превръщането на леглото в офис може да предизвика здравословни проблеми, както психологически, така и физически. И дори ако не се забелязват в момента, те се проявяват  по-късно в живота.

1. Ергономичен кошмар

Според експерти работата от леглото не се отразява никак добре на стойката на тялото. При работа пред компютър е много важно често да се променя позицията а тялото. 

Вратът, гърбът и бедрата се напрягат повече, когато са на мека повърхност.

"Но нито една от тези части на тялото не е в оптимална позиция, когато работите на леглото", казва Сюзън Холбек, директор в клиника Майо, в един от най-големите медицински изследователски институти в САЩ. Тя посочва, че младите хора най-често стават жертви на лоши навици, защото не чувстват напрежението веднага. Но болката се появява рано или късно. В зависимост от това колко продължителни са били тези навици през година, щетите са сериозни. 

Проблемите са: 

 • главоболие
 • скованост в гърба
 • артрит
 • болки в костите, сухожилията
 • мускулите на шията отслабват и болката се усилва прии движение

Ако трябва да продължите да работите от леглото, тя съветва:

 • Бъдете колкото се може по-изправени
 • Пъхнете възглавница или одеяло, завито на руло, под долната част на гърба, така че да подсилите лумбалните прешлени.
 • Поставете възглавници под коленете.
 • Раздалечете монитора от клавиатурата
 • Поставете монитора на нивото на очите или по-високо.
 • Каквото и да правите, избягвайте да лежите по корем и да пишете. Това натоварва врата и лактите.
 • Използвате дъската за гладене вместо бюро, ако нямате друг вариант.
 • Инвестирайте в добра работна станция, ако планирате да работите от дома дълго време.

Снимка: iStock

Мозъкът се обърква

Когато работиш от леглото една година, това води и до лоши навици за сън. 

"Като специалисти по съня, ние казваме, че леглото се ползва по три причини - сън, секс и когато сте болни. Това е всичко", казва Рейчъл Салас, доцент по неврология и експерт по съня в университета "Джон Хопкинс" в Мериленд.

"Ако гледате телевизия в леглото, играете видео игри или лежите, но не спите в леглото, мозъкът научава, че и тези дейности са позволени.", допълва тя. 

Тя съветва да се прави хигиена на съня.

Това е практика, с която сънят става по-лесен и полезен. Обличането на пижамата за през нощта е добра хигиена на съня, защото този акт казва на тялото, че е време да започне да се изключва.

Да стоите с телефон ръка в леглото или да пращате имейли е лоша хигиена на съня. Светлината от екраните не позволява на мозъка да преврключи в режим за сън. Това е основната причина по време на пандемията да се появи "короносомния" - безсъние и нарушения на съня, последвани от коронавирус. 

Снимка: iStock

Ако използвате леглото като работно пространство, а не като място за сън продължително време, това може да доведе до хронично безсъние. Работата на естествения часовник, който казва на тялото, че е време за сън, когато е в леглото, е нарушена.

Това пък може да доведе до болка в тялото, умора, недоспиване, и т.н.  

Нищо не важи за всички!

Генетика, околната среда, възраст или навици - факт е, че продължителната работа от леглото се отразява о различен начин на различните хора.

"Някои хора ще се закълнат, че това не е проблем за тях: те могат да работят от леглото и после сладко да си заспят", казва Салас. 

Но ако в премето на пандемията ни е научило на нещо, то е да се грижим добре за здравето си сега, за да не съжаляваме по-късно.