Джъстин Доусън е коуч по оргазмична медитация, която твърди, че човек трябва всеки ден да има поне по един оргазъм. Звучи екзотично и може би малко хора знаят какво точно е това. Оргазмичната медитация е практика между партньорите, при която се генерира енергия за повече жизненост. Продължителността е около 15 минути.

Много изследвания показват, че оргазъм и медитация създават подобни усещания за мозъка. Според статия в Scientific American и двете практики могат да отведат човек далеч от егото му и така той да се види в най-чиста форма, без предразсъдъци и стереотипи.

Доусън е убедена, че оргазмът трябва да се случва всеки ден, така както всеки ден пием кафе, например, пише руското издание на сп. "Мarie Claire". Има и 10 убедителни аргумента в подкрепа на своето мнение.  

Снимка: iStock

1. Всяка жена може да изпитва оргазъм.
И всяка го преживява по свой, уникален начин. Най-важното е да се доверите на себе си, на партньора си и да сте любознателни. Тя е на мнение, че всичко що се касае до женската сексуалност е възможно, дори това, за което никога не сте си помисляли.

2. Оргазмичната медитация се практикува ежедневно.
Това не е практика, която се прави 3 пъти седмично или в друг режим, като посещението на фитнес например. Доусън споделя, че я практикува от 8 години. Тя има училища в различни държави по света, като едно от тях е базирано в Лондон. Нейният съвет е да се практикува стриктно поне месец, след което човек може да вземе решение дали това нещо наистина работи за него. 

3. Нужно е търпение и осъзнатост.
Желанието също е важен фактор. 

4. Може ли да се практикува оргазъм в група?
Джъстин Доусън често получава този въпрос. Нейният отговор е - "На йога и медитация също ходите с група, нали?" Според нея именно в група падат много от сексуалните блокажи.  

5. Оргазмичната медитация е практика за всеки.
Без значение от възраст или сексуална ориентация. 

6. Оргазмът е енергия.
Когато тя липсва в тялото ни, се чувстваме изморени, нямаме вдъхновение, приближаваме се до различни депресивни състояния. Когато пък сексуалната енергия е твърде много, сме превъзбудени или агресивни. Затова трябва да се учим да управляваме мъдро тази енергия и да я балансираме. 

Снимка: iStock

7. Има ли хора, които нямат нужда от секс?
"Мисля, че асексуалните хора просто са изгубили пътя към себе си. Изгубили са способността си да създават отношения. Заменили са истинската близост с материални блага, социални мрежи и други неща от ежедневието. Такива хора са успешни за околните, изглеждат добре, но вътре в себе си не са щастливи" - казва тя.

8. Хората имат нужда от близост.
Това е в биологията на човека. Интимността ни е нужна като въздуха и водата. Тя може да ни даде особено силен прилив на енергия.

9. Неоправданите очаквания може да са причина за липса на секс.
Защо, когато живеем с мъж, желанието за секс може постепенно да изчезне? Според нея причината е именно в разминаването на реалност и очаквания. Мислим си, че ще се искаме един друг така, както в началото на запознанството. И когато това се промени, сме разочаровани. От това възникват претенциите - в началото са по-скрити, след това се изявяват повече. Спираме да се виждаме един друг обективно, такива каквито наистина сме, и започваме да се гледаме през призмата на обвинението и обидите. Така постепенно губим близостта и интимността си. Нейният съвет е двойки, изпадали в такава ситуация, много да говорят за проблема.

"Не задържайте чувствата в себе си. Нито ден! Честността е най-силният афродизиак"!

10. За сексуални живот трябва да се грижим, както се грижим за здравето и външния си вид.
Купуваме си нови дрехи, ходим на профилактични прегледи, посещаваме фризьор и козметик - това е част от ежедневието на всяка жена. Същите грижи изисква и сексуалния живот на двойката.