Гост по темата в „Духът на здравето“ с д-р Неделя Щонова („Преди обед“, bTV) e д-р Мариета Караджова. Ето какво сподели тя:

Човек е създаден да се движи по цял ден и да ловува. През последните векове обаче хората водят все по-заседнал начин на живот. Статичното натоварване е много пагубно.

В организма всичко е свързано и често болките в коляното идват от кръста. Псевдо стенокардните болки също.

Направихме изследване в офис със 75 души. 40 имаха проблем в гърба, шията или кръста.

Спортуването е много важно, защото повечето структури в гръбнака се хранят чрез дифузия, не са директно кръвоснабдени. Ако бягате, по-добре е да го правите по естествени настилки.

Коремната стена осигурява цели 30% от стабилността на гръбнака, затова трябва да е в добра форма.

Мануалната медицина вече от пет години е призната за допълнителна квалификация. Това е медицина, а не чакръкчийство, защото преди това има диагностика. Използват се най-щадящите техники за терапия.

Мит е, че шиповете са проблем. Те са средство на организма да стабилизират проблемния сегмент. Трупа се калций, за да се изолира движението.

Не спете по корем, защото вратът се натоварва. Възглавницата трябва да е сложена така, все едно сме прави. Възрастните хора обичат да спят на по-високи възглавници, но тези, които имат проблем със сърцето, трябва да повдигнат по-скоро горната част на гърба.

Източната медицина твърди, че всеки човек е толкова млад и здрав, колкото е гъвкав неговият гръбнак.

Целия разговор можете да видите тук: